Växterna som gör sommarbalkongen till en blomstrande berså

Oavsett storlek på balkongen kan du – med rätt sorters växter – förvandla den till en blomstrande och härlig berså.

Annons

Få ut mer av din balkong i sommar med hjälp av växter som sätter stämningen.

Vildvuxet, blommande eller mycket ätbart spelar ingen roll – alla varianter tar garanterat din balkong till en ny nivå.

Här är växtsorterna att satsa på för att förvandla en trist balkong till en somrig berså:

Blommande klätterväxter

Klätterväxter är bra ett exempel på växt som kan göra skillnad även på den mest sterila balkongen – och passar särskilt små ytor där inredning på höjden kan vara väsentlig.

Ligger din balkong i ett soligt och skyddat läge finns det många exotiska och rikblommande klätterväxter att välja mellan, exempelvis passionsblomma. Passionsblomman, med sina snabbväxande lila och vita blommor, är egentligen en krukväxt, men sommartid fungerar den alldeles utmärkt att klä balkongen i.

Klockranka är en annan växtsort, med dekorativt bladverk och klockformade blommor i purpur eller vitt. Den här sorten blommar lite senare under högsommaren, men fortsätter å andra sidan att blomma långt in på hösten.

Annons

Tåliga växter i lådor och amplar

För de allra minsta balkongerna är växter i balkonglåda ett självklart val. Hängande lådor från räcket tar ingen extra plats – likaså yteffektiva amplar.

Här är det bäst att välja tåliga sorter, så som pelargoner. Det finns många olika varianter och färger att välja mellan, allt från skira toner till mörkbladiga och mustiga nyanser.

Pelargonerna är tacksamma att ha som balkongdekoration då de blommar från tidig försommar till långt in på hösten. Tänk på att låta jorden torka upp något mellan vattningarna, så håller de sig friska. Till hösten kan du låta dem övervintra i ett svalt, men frostfritt utrymme. På så vis kan du få glädje av dem i flera år.

Läs också: 5 tåliga växter att ställa i badrummet

Ätbart och blomstrande

Blommande växter är fina att plantera samman med andra typer av växter – varför inte goda och väldoftande kryddor som du kan få nytta av även på tallriken?

Timjan, rosmarin, salvia och mynta är exempel på örter som trivs i balkonglådor och i odlingskärl. Komplettera med några plantor körsbärstomater och du får en alldeles egen köksträdgård.

Andra växter som trivs på balkongen och är fina att kombinera med blomster är chiliplantor, lågväxande bönor och plocksallad.

Källa: Blomsterfrämjandet

Läs också: Så får du krukväxterna att överleva semestern

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Publicerat 25 juni 2017
Annons