Ta del av den omåttligt populära trädgårdsmästaren och ägaren av Zetas trädgård: Victoria Skoglund och hennes skarpa trendspaning inom växter 2016.

– Det är alltid svårt med trender, men det finns vissa tydliga saker att urskilja från mitt arbete utifrån vad kunder frågar lite extra om just nu, säger Victoria.

1. Mörka bladväxter

– På Zetas trädgård har mörka bladväxter blivit populära, till exempel bladbegonior och palettblad. De rödbladiga växterna är en vacker till kontrast till de gröna krukväxterna, till exempel peperonia samt lila- och purpurfärgade bladbegonior. En annan spännande krukväxt med röda blad som jag tycker om heter cordyline är fin med en lite annan struktur.

2. Gamla krukväxter påväg tillbaka

– De gröna krukväxterna är fortfarande populära, allt från fiolfikus, pelargoner och santa paula. Förutom det tror jag att ”gamla” krukväxter kan vara på ingång igen. Ju äldre, yvigare och vildare desto bättre. De ska inte vara beskurna och kompakta utan se mer ut som det såg ut på mormors veranda. Exempel på sådana växter är gullrankor, ampellilljor och klockmalvor och alocasia.

Läs också: Förnya din tulpanbukett – Victoria Skoglunds 6 bästa tips

3. Ökad kunskap

– Jag märker att fler människor frågar efter specifika sorter. Kunskapen verkar öka och det är väldigt roligt, och något jag blir glad för.

4. Ökat intresse för ursprunget

– Ursprunget och varifrån växter kommer blir allt viktigare. Kunder frågar allt från ståndort och var växterna är odlade. Det ser jag inte som en trend, snarare en ny livsstil som linjerar med det ökade ekologiska intresset i stort.

5. Fyll fönstret till bredden med växter

– Vi vill ha ännu mer krukväxter 2016 och fyller hela fönster! Det ska vara stora mängder krukväxter och inte bara en ensam blomma i fönstret.

Alocasia

Stora krukväxten på bordet: Alocasia

Peperomia

Vacker rödbladig blomma med härlig struktur är en av Victorias favoriter: Peperomia.