Annons

Annons

Kika in i Tove Janssons fantastiska studio i HelsingforsTove Jansson är en av de mest kända finska konstnärerna genom tiderna. Hennes värdefulla livsverk kommer fram i många olika former, så väl som författare, konstnär och serietecknare. Hennes kreativa ådra har lämnat avtryck i hennes studio i Helsingfors. 

Tove Jansson (1914 –2001) är mest känd är som skaparen av Mumin och hennes verk har översatts till ungefär 50 språk. Jansson flyttade in i lägenheten på Ulrikasborgsgatan 1, våren 1944 och bodde kvar framtill hennes död 2001. Under tiden som hon bodde i lägenheten lät hon bland annat de framstående finländska arkitekterna Reima och Raili Pietilä, genomföra en rad förändringar.

Annons

I dag tillhör hemmet familjen Jansson, som vid enstaka tillfällen har öppnat upp för privata visningar. Designmagasinet Disegno fick en husesyn under Helsinki Design Week.

tove

Inuti studion, som har fyra stora fönster, är det ljust och luftigt. Där finns flera skulpturer som föreställer Tove och hennes mor, skapade av hennes far, konstnären Viktor Jansson.

Gilla Residence på Facebook

tove2

Ett överflöd av böcker fyller nästan varje hylla och yta, en monterad vägghylla rymmer även Toves målningar.

tove3

En brant trätrappa som ritades av Pietiläs på 1960-talet leder upp till en L-formad mezzanine. Liksom de flesta av detaljerna i lägenheten, har mellanvåningen en explicit funktion. Tove ville ha nära till havet och på övervåningen kunde hon sova och vakna upp till havsutsikten.

tove11

tove8

tove10

Även om Pietiläs ledde renoveringen av lägenheten, har Tove bidragit till designen. De ursprungliga fönstren hade stöttor i trä och eftersom Tove var målare,  påpekade hon tidigt att stöttorna skapade skuggor när ljuset lyste in från fönstren, något som störde hennes måleri. Pietiläs tog därför bort stöttorna och gjorde även trappan extra brant för att minimera skuggbildningen.

toveny

tovej

tove9

tove6

En rektangulär öppning, så låg att man måste huka sig för att gå igenom det, leder till ett litet sovrum. På baksidan av lägenheten på nedre våningen finns ett asymmetriskt vitkalkat rum, som heter Lilla Rummet.  Tove hade en begränsad inkomst under sin levnadstid och därför saknades kök och badrum i lägenheten, däremot fanns en toalett.

Tove7

Läs hela reportaget här.

Copyright: Moomin Characters

Foto: Antti Ahtiluoto

Läs mer: 

Mörka toner hemma hos Lotta Agaton – se alla bilder här

Hemma hos inredningsfotografen Pia Ulin i Brooklyns skönaste lya

Kika in hemma hos modedrottningen Nathalie Schuterman

(213)
(0)


AnnonsLaddar