Kika in i Mårten Pers källa – det lilla familjeägda hotellet på Österlen

Inuti den gamla gårdens skal har ett designhotell uppstått i händerna på ett par kreativa tandläkare – som fann namnet till sin skapelse i en dynghög.

Annons

Den skriker sällan efter uppmärksamhet. Den är trygg och rustik och utstrålar ödmjukhet tack vare okomplicerad arkitektur och naturliga byggnadsmaterial. Den gamla ladan möter oss, stolt och självklar, här och där i kulturlandskapet. På Österlen äger gamla lador dessutom ofta attribut som hög takhöjd, spännande historia och fantastiska lägen. Så klart heltoemotståndligt för de som söker ett annorlunda projekt för boende eller verksamhet.

Makalös panoramautsikt över böljande fält, det gamla fiskeläget Gislövshammar och Östersjöns skiftande vatten. Fönsterrutan som gick åt för att fylla hela öppningen i den gamla ladugårdsdörren beställdes från Nederländerna.  
Högt på en kulle vid kusten mellan Brantevik och Simrishamn, tronar MårtenPers Bo, ett familjeägt designhotell sprunget ur en jordbruksfastighet.  
Rolf och Boel Bergström.  
Annons

Tandläkarparet Boel och Rolf Bergström har genom åren tagit sig an inte mindre än tre gamla gårdar, kompletta med fantastiska lador, som de renoverat och gett nytt liv och sammanhang. Deras senaste och mest krävande projekt var från början en stor gård med kostallar och en enorm lada högt upp på en kulle med utsikt över hav och hagar, mellan Brantevik och Simrishamn. I deras händer har platsen förvandlats till hotell med festlokal.

»Vi hade gått och sneglat på den här gården under ett antal år, och så blev den äntligen till salu. Här kunde vi förverkliga vår dröm om ett lugnt och harmoniskt boende där människor får gott om utrymme att hitta sig själva i en miljön där byggnaden, materialen och naturen får tala«, berättar Boel.

Annons
Som tandläkare med egna praktiker har paret Bergström skapat miljöer som ska motarbeta rädsla och skapa lugn. På sina gårdar på Österlen har de tagit känslan för estetik och välmående till nya nivåer.  

Förr i tiden, då gården var i drift, användes den enorma ladan som maskinhall för fordon och mackapärer. Där en gång dieselångor steg i luften, dammet virvlade och lortiga redskap hängde längs väggarna råder numera stillhet, ett närapå sakralt lugn. Taket reser sig nära tio meter i nock, stenväggarna är nakna och hela rummet koncentreras kring lokalens dominanta ljusinsläpp, det himmelsvida glasparti som fyller hela den forna ladugårdsdörren på ena långväggen.

»Fönstret är som en tavla vars motiv hela tiden skiftar. Här inne råder en speciell känsla som är svår att sätta ord på. Många som stiger in för första gången säger att det är som en katedral eller kyrka. Det behöver inte vara en religiös upplevelse men det är en stillhet som drabbar en«, förklarar Boel.

Annons
Innanför den glasade korridoren har de gamla kostallarna byggts om till 11 dubbelrum för övernattande gäster.  
Gårdens gamla boningshus rymmer i dag restaurangkök och matsal för hotellets gäster.  

Stillheten bryts dock emellanåt eftersom ladan är en omtyckt festlokal som hyrs ut för bröllop och andra festligheter. Då dansas det till sent på natten på de gamla betonggolven och ingen puts trillar från väggarna för de har blästrats rena från lösa bitar. I stället syns här och där den råa tegelväggen bakom putsen. Intill maskinhallen leder en glasad korridor som byggts utanför de gamla kostallarna. Innanför korridoren har båsen byggts om till elva bekväma dubbelrum där krispigt sänglinne och sköna sängar ger den rätta lyxkänslan och indiska trämöbler och textilier mjukar upp den rå-vackra basen av sten, trä och marockansk tadelakt.

Annons
Väggarna i den gamla ladan har blästrats rena från lös puts och taket har förstärkts med balkar i förband. Vanliga somrar är den stora festlokalen en populär plats för bröllop och andra festligheter. »Det är rufft och grovt men det blir väldigt vackert när man tar in dekorationer till fest«, säger Boel Bergström.  

»Vi har tänkt kärlek, miljö och välmående och funnit en stor glädje i att skapa de här miljöerna. Vi har verkligen velat bevara den speciella känslan som finns i byggnaderna. Det är rufft och grovt men det blir väldigt vackert när man tar in dekorationer till fest«, säger Boel som arbetat mycket med att hitta rätt estetiskt uttryck. Det är avskalat, rent asketiskt.

»Det finns något väldigt vackert i det enkla. Med de naturliga materialen kommer ett lugn som gör att själen berörs på ett speciellt sätt«, fortsätter hon.

Estetiskt och asketiskt. Lugnt och kontemplativt. Sommaren 2020, pandemins år, är MårtenPers Bo mer stilla och klosterlikt än någonsin.  

Rolf har ett stort intresse för material, hantverk och detaljer och han har sett till att originaldörrar, golv och gamla tapeter i gårdens gamla boningshus bevarats samtidigt som ett restaurangkök och matsal för hotellets gäster uppförts. Han vurmar för kultur och historia vilket varit hans ingång i projekten. Han vet också allt om trakten. I Gislövs by, ett stenkast från gården, föddes Alfred Nobels urfader och en gång i tiden bröts kvarnstenar i trakten men det var så bistert att ingen ville jobba här och det blev aldrig någon ekonomi i produktionen. Och tro det eller ej, under tidigt 1900-tal, när gården byggdes, fanns det knappt någon människa som ville bo vid den fattiga kustremsan som i dag är ett eftertraktat sommarparadis med pittoreska samhällen, stort kulturutbud och underbara stränder.

Annons
Svalka och sinnlighet. Sovrummens väggar är behandlade med marockansk tadelakt och sängarna är bäddade med finaste sänglinnet.  

När makarna Bergström 2012 köpte sin senaste gård för att förädla den till hotell var de inga noviser på området gårdsrenoveringar. Redan 2003 köpte de sitt första renoveringsobjekt i området. Den första gården var i bedrövligt skick men läget lockade Boel och Rolf att genomföra sitt drömprojekt: att öppna konstgalleri på Österlens turisttäta guldkust. De gjorde mycket av jobbet själva och en dag stod 600 kvadratmeter galleri med takhöjd värdig en mindre kyrka, putsade stenväggar, grovt tegel och bevarade gamla pissrännor, färdigt.

Under renoveringsarbetet med gallerigården hittade Boel och Rolf en gravsten i dynghögen utanför det gamla ko- och svinstallet. Dess enkla skrift löd: Mårten Persson 1805–1892. Denne Mårten fick ge namn åt verksamheterna där samlingsnamnet MårtenPers Källa med tiden kommit att innefatta MårtenPers Art med galleri, MårtenPers Scen med teater och MårtenPers Bo med hotell.

Annons

»Vi har stor respekt för de här byggnaderna som är rester från den gamla bondekulturen. Nu är de i skick för att bevaras ett bra tag till och vi har lagt till vår egen tvist så att skönheten och själen numera står i centrum«, säger Rolf.

Sparsmakad och försiktig inredning ger utrymme åt byggnaden i sig, omgivningarna och besökarnas upplevelser och känslor. Verket på väggen är en litografi av Gittan Jönsson. Stolarna kommer från butiken Alma & Artur i Hagestad. Bord från Timåns hantverk & bygg i Löderup.  

Och verksamheterna som numera fyller de gamla gårdarna har blivit framgångsrika. Teatern är sedan många år tillbaka Scen Österlens fasta scen och sysselsätter varje sommar mellan 50 och 70 ungdomar genom ungefär 30 föreställningar. Galleriet lockade sommaren 2008 omkring 14 000 besökare till utställningen Nordanvind med bland andra Odd Nerdrum och Bertil Vallien och har sedan dess haft uppmärksammade utställningar varje sommar. Liksom hotellet har ett unikt blickfång i sitt stora panoramafönster har även galleriet en speciell fokuspunkt. Här är det en artesisk källa, en vattenspegel skapad av en naturlig källåder som rinner längs med ladan.

Annons

»Vi fascinerades av dess ständiga flöde och bestämde oss för att bygga in källan i galleriet. Den besjälar hela rummet och kraften från marken skapar en vattenspegel som landskapet utanför speglas i«, berättar Rolf om källan som en gång hade praktisk betydelse då den användes för att kyla ner mjölken på den tiden gården var i drift.

 
Detaljer som kittlar sinnena. Allt är noga utvalt på MårtenPers Bo där naturliga och ärliga material sätter stilen.  

Numera har den fått en mer spirituell innebörd och genom åren är det hit Boel och Rolf sökt sig när de behövt fundera igenom sina idéer eller hitta styrka för att genomföra alla projekt på sina tre gårdar.

Annons

För det som en gång började som en hobby har med tiden blivit till en ny livsstil och med åren har paret Bergström skapat något som bäst liknas vid ett kulturcenter med galleri, teater och hotell. Och visionerna har inte kommit till något slut. Högt på önskelistan står nu att få till en riktigt bra restaurang i anslutning till hotellet.

»Men det är nog inte vi som ska driva den utan vi skulle vilja få hit en bra krögare, en eldsjäl som vill lyfta allt här ännu en nivå«, säger Rolf.

Text Sophia Genitz
Foto Kristofer Johnsson
Styling Lotta Agaton Interiors

LÄS MER: 

Arkitektparet skapar nytt liv på Grams Gård på Österlen

Österlensproffsens sommarguide: Enda tipsen du behöver i sommar

Publicerat 22 juli 2020
Annons