12 bästa utställningarna under Stockholm Design Week – öppna för alla

På måndag drar Stockholm Design Week igång och med det öppnar många intressanta utställningar runt om i Stockholm. Residence har listat sina 12 favoriter – öppna för alla!

Annons

Alla utställningar är öppna för allmänheten och visar upp sina senaste nyheter och tolkningar. Ta del av våra bästa tips och se till att strosa runt ordentligt under den kommande veckan!

1. Anamorph med Staffan Holm på Designgalleriet

staffan2
Vackra kreationer i glas.  
staffan
Work in progress.  

Skickliga designern Staffan Holm arbetar för första gången i glas – utställningen på Designgalleriet vill visa hur vi kan uppleva objekt på olika sätt, i förhållande till tid och rum. 

Annons

Designgalleriet, Kammakargatan 52, 10/2–26/2.

2. Talking Pieces av Emma Olbers och Lisa Hilland på Sidenväveriet 

Emma olbers
Talking Pieces, ett konstnärligt samarbete, mellan formgivarna Emma Olbers och Lisa Hilland.  

Ett konstnärligt samarbete om kommunikation, mellan formgivarna Emma Olbers och Lisa Hilland. Möblerna visas i Sidenväveriets vackra lokal. 

Almgrens Sidenväveri, Repslagargatan 15A, 11/2-27/2.

3. Designer of the year: Note Design Studio på ArkDes

arkdes-foto-kristofer-johnsson
 

Vad händer när man förenar formspråket hos en färgstark designstudio med en stylist i världsklass? Hur förändras en möbels uttryck i en ny miljö och ett nytt sammanhang?

Annons

Residence och Arkitektur- och designcentrum (ArkDes) presenterar för första gången en utställning med Årets designer, en utmärkelse Residence delar ut i slutet av varje år på Residence Stora Formpris. stjärnstylisten Lotta Agaton tolkar årets vinnare Note design studio – och sätter estetiken och stylingens roll i centrum. Ett måste för alla inredningsintresserade. 

Arkitektur- och designmuseet, Exercisplan 4, 10/2–28/2.

4. Austere skapar en pop up på ad Libris 

austere pop up
Austere + Adlibris Marknad.  

Austere är agenturen och butiken som sprider det skandinaviska uttrycket i USA. Under möbelveckan håller Austere öppet i Adlibris nya lokaler, ritade av Tham Videgård, där man har paneldebatter om design, visar och säljer nyheter och designböcker. Vårt nya bookazine My Residence kommer att finns på plats.

Annons

Adlibris Marknad, Regeringsgatan 55, 8/2-14/2.

5. Folkform på Rönnells antikvariat

folkform-boksnurra
Designduon bakom Folkform, Chandra Ahlsell och Anna Holmquist, har grävt i arkivet och gjort en nytolkning av den klassiska boksnurran.  

Designduon Folkform har uppdaterat den traditionella boksnurran i en fin utställning på Rönnells antikvariat, och dessutom tagit fram en ambitiös bok tillsammans med dem. ”I den ökade digitaliseringen av text tror vi att boken som fysiskt objekt blir allt viktigare”, säger Folkform. För hela intervjun, klicka här.

Rönnells antikvariat, Birger Jarlsgatan 32,8/2-22/2.

Annons

6. NK + Alexander Lervik

Lervik_Ormbunke02
Från Alexander Lerviks nya kollektion för Tingest – Ormbunken.  
Aritco_HomeLift_Detail_Carrier
Nya it-prylen: en smidig hiss för alla boenden.  
absolut art berlin inside-3806 (1)
Formgivaren Alexander Lervik har på uppdrag av Absolut Art tagit fram den finurliga kroken HangSmart, ett arbete som pågått i nära samarbete med Absolut Arts eget team som finns att se på plats.  

Snyggaste skyltningen någonsin på NK? Under designveckan satsar NK på design, både med curerade skyltfönster, utställning i ljusgården och på inredningsavdelningen på plan 3. Bland annat visas den nya it-prylen upp: en smart och liten hiss, som passar i alla bostäder men även Lerviks samarbete med Absolut Art. 

Annons

NK: i Ljusgården, på NK Inredning (plan 3) samt i skyltfönstren, Hamngatan 18-20, 8/2-14/2.

7. Örnbergsauktionen

ornsberg
Vackra verk från Örnsbergsauktionen.  

Superinitiativet Örnsbergsauktionen fyller fem år! Grundat av Simon Klenell, Fredrik Paulsen och Kristofer Sundin som en motpol till designveckans stora företag och etablerade kommers. En utställning som avslutats med auktion, med unika objekt, prototyper och one offs från några av Nordens mest intressant kreatörer. 

Kägelbanan, Mosebacketorg 1-3, 9/2 – 12/2 2016. Auktion den 12/2 klockan 19.00.

Annons

8. Designklassiker på Stockholms Auktionsverk

Avocado_Eero-Koivisto_1992
Eero Koivistos första soffa från 1992.  

Upplev alla stora designklassiker på tre olika våningar. Svenska Designmöbler, Carl Malmsten ställer ut tillsammans i form av en temaauktion på Stockholms Auktionsverk. Här visas allt från Norrköpingstolen från 1906 till Jonas Bohlins kända betongstol och nytt och gammalt av Carl Malmsten till Eero Koivistos första soffa från 1992. Vinnaren av Årets möbel på Residence Stora Formpris, David Ericsson curerar!

Annons

Stockholms Auktionsverk, Nybrogatan 32, Stockholm. 

9. Iittala på Wetterling Gallery

Iittala x Issey Miyake_8
Unikt designsamarbete resulterade i kollektionen Iittala x Issey Miyake – A Home Collection for Everyday Rituals.  

Kan ett japanskt modeföretag och ett finskt designföretag skapa ett unikt samarbete mellan design och mode? Självklart! Det är precis vad de klassiska företagen Iittala och Issey Miyake har gjort i den hittills topphemliga kollektionen Iittala x Issey Miyake – A Home Collection for Everyday Rituals.

Wetterling Gallery, Kungsträdgården 3, 8/2-11/2.

Annons

10. DUX visar ny sängkollektion på Nobis Hotel

dux_06_042
DUX nya sängkollektion.  

Under Stockholm Design Week lanserar DUX en ny sängkollektion som har inspirerats av företagets 90-åriga historia. Under Stockholm Design Week kommer de även anordna en utställning på Nobis Hotel som är ett av 300 hotell i världen som har DUX:s sängar i sina hotellrum. 

Nobis Hotel, Norrmalmstorg, 9/2-12/2.

11. Form Us With Love firar 10 år

FUWL_10year_anniversary
Form Us With Love.  

Det har gått 10 år sedan designstudion Form Us With Love startade. Det firar de med jubileumsutställningen I-X på Konstakademien i Stockholm. De bjuder på produkter från designstudions första år, hyllade klassiker och nyheter för 2016.

Annons

Konstakademien, Fredsgatan 12, 5/2–12/2.

12. Utställning om homestaging och hemmets betydelse

storytelling-inbaddad-tobias-sjodin
Tobias Sjödin.  

Utställningen Storytelling/Inbäddad är Tobias Sjödins andra utställning på ID:I Galleri och belyser hemmets och stylingens betydelse för den boende.

ID:I Galleri, Tjärhovsgatan 19, 5/2-28/2. Öppetider tors-fre 12-18, lör-sön 12-16.

Publicerat 03 februari 2016
Annons