6 hårda julklappar från lovande svenska konstnärer

För Residence delar Henrik Kanekrans, grundare av digitala konstplattformen Artworks, med sig av sina bästa tips på konstverk från nästa generation duktiga, unga konstnärer – med priser från 900 - 16 000 kronor.

Annons

1. Daniel Fleur

Palm wallpaper av Daniel Fleur.  

25-årige Daniel Fleur från Töreboda i Västergötland har trots pågående konststudier på Malmö Konsthögskola redan blivit något av en snackis i konstsvängar. Under utbildningen har Daniel visat sin konst i flera sammanhang, så som på Malmö Konstmuseum, POM galleri och Polyfoni samt även soloutställningar hos Wadström Tönnheim Gallery och Thomas Wallner – där alla verk sålde slut på nolltid.

Fler konstverk av Daniel hittar du här.

2. Josefin Eklund

Rufus cloud av Josefin Eklund.  

Konstnären och varumärkeschefen Josefin Eklund fascineras av elektrisk konst och neon. Hon arbetar med ljus, gas, färger och sladdar som sätts samman på olika bakgrunder för att skapa konstverk som lyser upp vårt Skandinaviska klimat.

Annons

Efter att ha arbetat med neonglasblåsare i Berlin tog hon fram en kollektion till sin första utställning som ägde rum tidigare i år under namnet Purple Perplex.

Hon har efter det ställt ut både på gallerier i Stockholm och under konstveckan Art Basel i Schweiz, haft en egen utställning i Bohuslän och byggt större installationer till både artister, restauranger och företag som Riche och NA-KD. Hennes nya kollektion väntas släppas under våren 2018.

Hennes konst hittar du här. 

3. Slobodan Zivic

I-mirror av Slobodan Zivic.  

Slobodan Zivic är en stockholmsbaserad kreatör och samtidskonstnär som är född och uppvuxen i Norrköping. Slobodan var en av drivkrafterna bakom graffitiscenen på 90-talet och är numera en välkänd illustratör, grafisk formgivare och art director och har även fått en grammis-nominering.

Annons

Under de senaste åren har Slobdan utvecklat sig inom samtidskonstens område. Han har haft utställningar med bland annat galleri Jonas Kleerup och under året en soloutställning med detta nya galleriet Skomakeriet på Södermalm.

Mer av hans konst hittar du här. 

 4. Sara Elggren

BB5 av Sara Elggren.  

Textilen är ständigt närvarande och på många sätt är textilen både grunden till, och beviset på, människans förmåga att skapa fascinerande system men också som konstverk och designobjekt. Detta är Konstfacks utbildande konstnären Sara Elggren ett bevis på.

Hon är dotter till den internationellt välkända svenska konstnären Leif Elggren, och vi tror att Sara Elggren kommer att bli en av framtidens stjärnor inom sitt område.

Fler verk av Sara hittar du här. 

5. Josefin Gäfvert

Det hoppfulla omöjliga av Josefin Gävfert.  

Josefin har sina rötter i Gotland och tog 2016 examen från Konstfack. Likt Sara Elggren, jobbar Josefin främst med handvävda textilier som konstnärligt uttrycksmedel. Josefin intresserar sig för hur vi kan skapa större förståelse och intresse för det handvävda i vårt moderna, digitala samhälle.

Annons

Hon har haft flertalet utställningar i Stockholm och Malmö sedan sin examen och härnäst väntar förberedelser till vårens utställning på Olseröd Konsthall på Österlen hos konstparet Axel och Anette Mörner.

Fler konstverk hittar du här.

6. Therese Parner

Passage av Therese Parner.  

Hon är 34 år, kommer från Gävle och hennes konst är inspirerad av drömmar och fantasier. 2007 började hon på Konstskolan i Gävle och året därpå hoppade hon av och började på konstskolan Idun Lovén i Årsta i Stockholm. När hon gick där sökte hon till Mejan, Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, den mest exklusiva och meriterande av konstutbildningar i Sverige – och kom in. Allra senast avslutade hon en utställning med det konstnärsdrivna GalleriBox i Göteborg.

Fler konstverk av Therese hittar du här.

Är du intresserad av konst men har ont tid? Artworks är appen och webbsidan som samlar pågående konstutställningar och gallerier på en och samma plats. Här hittar du plattformen. 

Läs också:

Topp-modellen sadlade om till konstnär – spana in hennes verk

Kika in i design-och konstsamlarens genomtänkta hem

7 trendiga restauranger med konst i fokus

Publicerat 07 december 2017
Annons