7 trendiga restauranger med konst i fokus

Lär dig mer om verken som hänger på de klassiska Stockholmskrogarna! Vi har bett experterna bakom konstplattformen Artworks att lista Östermalms gömda pärlor på en annorlunda, mer restaurangorienterad konstrunda.

Annons

1. Taverna Brillo

Foto: Artworks.  

På väggen längs med långsidan har Sveriges motsvarighet till Banksy, NUG, målat ett 50 meter långt konstverk. Inne i restaurangdelen hänger målningar av Håkan Rehnberg, Denise Grunstein, skulpturer av Oskar Krisar och Dan Wolgers samt målningar av äldre konstnärer som Sven X:et Erixson. Nu till den 12:e oktober intar den lovande konstnärer och Fredrik Roos stipendiaten Karl Patric Näsman växthusbaren med ett mindre antal nyproducerade verk. Verken, som skapats som ljuslådor, är oerhört färgstarka och stämningshöjande och som ett lekfullt homage till världskonstnären Mark Rothko’s abstrakta kult målningar med horisontella färgfält.

Annons

Läs en längre intervju med konstcheferna på Taverna Brillo, Calle Carboni och Luciano Leiva här

2. Hillenberg

Foto: Hillenberg.  
 

Till skillnad från flera av Stureplansgruppens krogar där det är klackarna i taket är restaurang Hillenberg den präktiga storasystern. I köket står Karl Ljung som vi känner igen från tv-programmet Kockarnas Kamp. Inredningen är grå och stilren. Den svenske konstnären Emanuel Röhss, baserad i Los Angeles, har stått för färgklickarna: en multikolorerad heltäckningsmatta och en orange ­monumentalmålning som täcker fondväggen långt där borta i lokalens inre.

Annons

3. Riche

 

Luncherna på Riche är en lyx i sig. På fredagar kommer du springa på kostymnissar och välkända mediapersonligheter som David Hellenius, Sofi Fahrman och såklart hovmästare Anders Timell. Tidiga lördagar är däremot en gyllene tid att kunna njuta av konsten. Menyerna av Jockum Nordström, eller övervakningskamerorna på toaletterna av Jonas Dahlberg är svåra att missa. Desto färre uppmärksammar fönsterutsmyckningarna av Gunilla Klingberg, de färgglada öltapparna i Lilla baren av Sara Söderberg, väggmattan av Märta Måås-Fjetterström eller affischen mellan Lilla Baren och köksavdelningen av Jonas Nobel.

Annons

4. Konstnärsbaren

Foto: Artworks.  

Konstnärsbaren invigdes 1891 på bottenvåningen av Konstnärshuset. Här finns en enorm väggmålning som kom till en blöt natt då Stockholms konstnärselit efter ett sammanträde åt gott, drack grogg och målade. På plats fanns bland andra Isaac Grünewald, Robert Högfeldt och John Jon-And. Fram till den 14:e oktober visas fotokonst av Marcus Nyberg.

5. Sturehof

Foto: Pressbild.  
 

Stureplans kanske mest anrika restaurang Sturehof öppnade dörrarna för första gången 1897. 1995 anlitades arkitekten Jonas Bohlin som konstnärlig ledare för att återställa Sturehofs forna glans. Sedan 2007 har även konstnärerna Ulf Kihlander och Marti Wickström varit ansvariga för konsten på Sturehof. Duon som går under namnet Kiwi har gjort utställningar i matsalen, väggmålningar i galleriet och köpt in verk till restaurangens permanenta samling.

Annons

6. Wedholms Fisk

 

För den vågar sig några hundra meter bort från Stureplan, mot Nybrokajen hållet, hittar sedan 30 år tillbaka Wedholms Fisk.

Restaurangen som har kommit att bli en av Sveriges mest kända matmeckan för fiskälskaren och bjuder också på fin konst i samarbete med av en av vår tid mest älskade konstnärer LG Lundberg, som tillsammans med bland andra Olle Bærtling har en permanent plats på väggen i lokalen. I år har Lundberg bjudit in den svensk-libanonfödda Richard G. Carlsson att pryda den del av restaurangen som byter konstnär en gång per år.

Annons

7. Nosh and Chow

 

På populära partykrogen Nosh and Chow befinner man sig alltid i händelsernas centrum. Inredningen är spektakulär och på andra våningen, där restaurangens nattklubb Mono håller till, har man satsat fullt ut på konsten.

Annons

Martin Karlsson, som tagit fram inredningskonceptet, kontaktade konstnären Jacob Södergren långt innan väggarna var målade och möblerna beställda. Tillsammans arbetade de fram ett koncept, där Jacob fick möjlighet att kombinera sin färgstarka och intensiva stil med den sobra miljön på Nosh and Chow.

Är du intresserad av konst men har ont tid? Artworks är appen och webbsidan som samlar pågående konstutställningar och gallerier på en och samma plats. Här hittar du plattformen. 

Läs också:

Här är appen som ska bli konstvärldens svar på Hemnet

Guide: 6 butiker med snygga motiv till dina väggar

7 tavelväggar att inspireras av 

Annons