affordable art

För 20 år sedan startade en av världens främsta konstmässor i London och sedan dess har Affordable Art Fair lockat över två och en halv miljoner besökare. Genom att erbjuda verk mellan 600 och 60 000 kronor har Affordable Art Fair demokratiserat konst i två decennier och för åttonde året i rad kommer konstmässan till Sverige. Den 10 till 13 oktober kommer ett sextiotal svenska och internationella gallerier att samlas i Nacka Strandsmässans gamla industrilokaler för att ställa ut samtida prints, fotografier, skulpturer och målningar med extra fokus på originalkonst.

Art Therapy

Dawni Prints – Collagism

Varje år belyser Affordable Art Fair viktiga frågor genom välgörenhetsprojekt. I år kommer fokuset att vara på psykisk ohälsa och begreppet Art Therapy. Det betyder att kreativt skapande kan ses som en psykologiskt stimulerande konstform. Konstnären får ge uttryck för sina känslor genom exempelvis måleri. Tillsammans med konstnären Carolina Gynning och skulptören samt galleristen Agneta Gynning kommer Affordable Art Fair att starta upp ett projekt kring just detta.

– Jag har mått dåligt under perioder av mitt liv och då har skapandet fungerat som ett terapeutiskt uttryckssätt för mig. Under dessa perioder har jag målat en hel del spännande verk för att beskriva mina känslor, verk som passar väldigt bra in på temat Art Therapy. När Affordable Art Fair hörde av sig kändes det därför självklart att vara med på ett hörn, säger Carolina Gynning.

”Skapandet har fungerat som ett terapeutiskt uttryckssätt”

Studio Gynning är ett av gallerierna som ställer ut där Agneta och Carolina kommer att skänka varsitt verk samt donera 10 procent av galleriets totala försäljning under mässan till förmån för den ideella organisationen Mind. Mind förebygger psykisk ohälsa genom att erbjuda medmänskligt stöd, sprida kunskap och bilda opinion. Några andra gallerier som kommer att medverka är Liberty Gallersy från UK, Galleri Ramfjord från Norge och Konstgruppen från Sverige.

 Artley Fine Art Gallery

Art JB 

Datum och öppettider:

Torsdag 10 oktober: kl 12:00 – 22:00. Kl 17:00-22:00 Art After Work

Fredag 11 oktober: kl 11:00 – 19:00

Lördag 12 oktober: kl 11:00 – 18:00

Söndag 13 oktober: kl 11:00 – 18:00