Det har bara gått fyra år sedan succéutställningen Inwards and onwards visades på Fotografiska men nu är fotografen Anton Corbijn redan tillbaka igen, denna gång med utställningen 1-2-3-4. Corbijns karriär började när han som ung tog med en kamera till en konsert hemma i Nederländerna, då ett knep för att få stå längst fram. När bilderna senare publicerades kom han på att fotografyrket var ett bra sätt att närma sig musikbranschen som han på den tiden drömde om. Sedan dess har han följt en rad olika band och på sitt dokumentära sätt avbildat dem i deras egna miljöer. Och det är i sitt egna bildarkiv från dessa tusentals fotograferingar han nu valt ut bilder till den nya utställningen.

–Det mesta jag hittade var bara skit men när man springer på de där guldkornen bland bilder man helt glömt bort att man tagit så känns det fantastiskt.

Läs även: Nu kan du köpa Fotografiskas prints på nätet

Utställningsytan är fördelad dels på idolväggar, där flera bilder på ett och samma band eller artist presenteras, bland annat U2, Depeche mode och REM, dels på väggar där enskilda foton på olika kändisar presenteras sida vid sida.

– Detta är en hyllning av en värld av musiker och fotografi som inte längre finns. Allt presenterat i en stor katalog med samma namn som utställningen, 1-2-3-4. Jag är så glad över att jag hade möjligheten att arbeta på mitt mycket intuitiva personliga sätt där jag ibland hade en idé, men oftast inte, när jag gjorde jobb på uppdrag av magasin. För mig var inte fokus på att kunna få bilden såld vidare. Idag klandrar jag magasinen som beställer opersonliga och ”safe” bilder av fotografer, som på grund av den enorma konkurrensen ser sig tvingade att utföra jobben och ta bilder som kan säljas världen över.

Nick Cave, London 1996 Copyright Anton Corbijn (00)

Nick Cave, London 1996

LL Cool J, Brooklyn 1991 Copyright Anton Corbijn (00)

LL Cool J, Brooklyn 1991

John Lydon, London 1979 Copyright Anton Corbijn (00)

John Lydon, London 1979

Depeche Mode - Dave Gahan, Frankfurt 1993 Copyright Anton Corbijn (00)

Depeche Mode – Dave Gahan, Frankfurt 1993

Utställningen pågår 16 september–4 december, 2016

Läs även: 8 prisvärda konstverk att pryda väggarna med i höst