Cilla Ramnek ramar in konstnärsskapet i ny bok

Annons
Cilla Ramnek
Cilla Ramnek, Foto: Patric Johansson  

Förra helgen lanserades konstnären och kreatören Cilla Ramneks nya bok Från ateljén – en bok om att göra. Boken är en exposé över hennes konstnärliga verksamhet och visar en enorm mångsidighet med olika tekniker; här finns bland mycket annat tuschteckningar, virkade arbeten och ommålade möbler, inredningar, skulpturer och installationer både från Cilla Ramneks eget hem och ateljén eller i mer offentliga miljöer.

Det är en bok full med härligt färgglada bilder och till bilderna hör korta texter. Ibland några få ord, beskrivningar av material och tekniker, ibland mer personligt skrivna texter med associationer och minnen.

Genom texterna får Cilla Ramneks verk ytterligare en dimension, en berättelse och en historia. Boken är en inspirationsbok och Cilla hoppas att boken ska vända sig till både till hobbyutövaren och ”hard core–konstnären”.

Annons

– Jag vägrar att tro att man inte kan göra saker som både angår den som vill pyssla på sin fritid och den som är en professionell utövare. Det är spännande att försöka prata med alla samtidigt, säger hon.

Cilla Ramnek_4
 

Tidigare har Cilla bland annat varit med och skapat golvet på Café Saturnus i Stockholm och låg även bakom den uppmärksammade utställningen Home Sweet Home på Liljevalchs 2013, i samarbete med Karin Södergren och Annica Kvint.

Cilla vill i sitt konstnärsskap komma bort från hierarkier, kategorier och status. Hon blir till exempel ofta intresserad av hypade saker – när de inte är hypade längre. Och tidigt bestämde hon sig för att inte utvärdera det hon gör.

– Jag slutade tidigt att tänka på om det jag gör är bra eller dåligt. Mitt jobb är att göra. Jag gör massor av saker. Utvärdera kan vi göra när jag är åttio.

Annons

Hon fortsätter:

– Hade jag kontrollerat och låtit mitt överjag styra och ställa, då hade jag inte kommit fram till vissa grejer som kräver en villkorslös tillit i görandet. Det brukar jag säga till mina studenter, fundera inte över bra och dåligt.

Hon beskriver konsten som en resa, likt en forskningsexpedition. Att man inte vet var man landar.

Men var kommer en sådan styrka ifrån? Att kunna fatta beslutet att inte värdera och sedan leva efter det?

Svaret kan finnas i hennes uppväxt. Cilla Ramnek beskriver en barndom där hennes rum var en ateljé redan i sexårsåldern. Hon fick tidigt de material hon behövde och ingen ironiserade eller kommenterade. Det fanns en respekt för hennes kreativitet.

En annan anledning kan vara behovet att uttrycka sig.

– Jag har ett sådant starkt uttrycksbehov att det slår knock-out på prestationsångesten.

Den nya boken har undertiteln En bok om att göra och det är skillnad på att göra och få gjort, säger Cilla Ramnek. Att färden betyder något och att man är som lyckligast i den kreativa processen. Men det innebär inte att målet är betydelselöst.

– Målet är otroligt mycket värt också. Jag nedvärderar inte målet men vill att man ska vara uppmärksam på skillnaden mellan målet och vägen dit, säger hon.

Från ateljén, Cilla Ramnek, Natur & Kultur, 240:-, Adlibris. Foto: Hans Hederberg.

Publicerat 01 november 2015
Annons