Experten: Här är den moderna konsten du ska satsa på

Art advisory Ditte Lauridsen berättar om konsten som finns på Dusty Deco, hur man ska ta sig an den snäva galleriscenen och delar med sig av sina bästa julklappstips.

Annons
Ditte Lauridsen.  

Dusty Deco är mer känd som en hipp destination för inredningsintresserade. Men i lokalen på Östermalm möts vi av totalt 46 konstverk från olika samtida konstnärer. Satsar ni nu också på att bli en lika hipp destination för samtida konst?

Vi vill visa konst i en mer avslappnad, inspirerande miljö. Tanken föddes för flera år sedan när jag arbetade på Lars Bohman Gallery att visa upp konst utanför galleriets lokaler. Tanken är att bara visa samtida konstnärer men när samlare har tidiga Andy Warhol-teckningar eller en fin Francis Bacon-triptyk som de vill sälja, så tackar vi inte nej.

I övrigt, visar vi främst konst från Stockholmsgallerister men vi har även ett samarbete med London/Berlin-baserade galleriet Blain Southern där vi gjort en utställning tillsammans med deras brittiska konstnär Matt Collishaw.

Konstverk av Diana Orving som har en pågående utställning du kan läsa mer om här.  
Wes Lang.  

Jag kan inget om konst, men jag har hört att det är en bra julklapp över tid. Vilka konstnärer ska jag spana in?

Annons

Du ska köpa konst med hjärtat. Jag rekommenderar alla att sätta sig in i konstnärskapet och lära sig om konstnärens idéer och visioner. Ett konstintresse växer fram med exponering och kunskap.

Jag kan däremot dela med mig av några av mina egna köp den senaste tiden. En skulptur av Hanna Ljungh, en skiss av Leontine Arvidsson samt en målning av Jonathan Lasker har fått flytta hem till mig det senaste året.

Om jag hade en obegränsad budget hade jag köpt ett verk av Waqas Khan. Magi rent ut sagt. Waqas Khan är en relativt ny bekantskap som jag stötte på tidigare London på konstmässan Frieze. En Brent Wadden hade också varit fantastiskt.

En målning av Nara, verk av svenska Olof Inger, Vanna Bowles, Juri Markkula, Marcus Mårtensson, Diana Orwing, Simon Mullan, Wes Lang, Danny Fox, Inka&Niclas, Bjarne Melgaard, Peter Frie, Gunnel Wåhlstrand, Luciana Ame, Rachel Kneebone…jag kan fortsätta i evigheter!

Juri Markkula.  

Jag känner en konstnär lite grann. Kan jag inte köpa direkt från hen istället?

Hahaha ja så tänker nog många. Konstnärer som har en representant är ofta väldigt måna om sin relation så du kan alltid försöka men jag gissar att du kommer bli hänvisad till galleristen.

Annons

Kan man pruta? Får man rabatt om man köper fler konstverk?

Nej, jag tycker inte att man ska pruta. Inte om du har råd att köpa verket. Om du däremot har skramlat ihop alla dina slantar och det saknas lite så kan du alltid höra efter om det finns något utrymme för att mötas.

Jag skulle gärna vilja ha ett verk av en viss konstnär. Tror du jag kan be henne att göra en målning av min trädgård?

Frågan är fri men i de flesta fallen skulle nog konstnären avböja. Det bästa är att höra med galleristen i första hand om han eller hon tror att det skulle vara möjligt.

Jag blir nervös av att gå in på gallerier, det känns som att man blir iakttagen och granskad. Hur ska jag uppföra mig?

Jag har fått höra det många gånger, att gallerivärlden är skrämmande. Tänk på att galleristen vill att du ska komma in, titta och ställa frågor. I slutändan vill de fånga upp dig som kund och göda ditt intresse för konsten. Du är en potentiell kund så sträck på ryggen, stega in och fråga på!

Francis Bacon.  

Finns det några typiska konstköpare? 

Det finns absolut ingen stereotyp på när det gäller konstköpare. Det är svåra att urskilja av den anledningen, men en gemensam nämnare hos en typisk konstköpare är enligt min åsikt att deras hjärtan slår volter för konsten.

Annons

Får man ta med sig tavlan hem direkt om när man köper?

Hos oss på Dusty Deco får du det. Vi kommer kanske ändra på detta inom en snar framtid då det blir svårt att mäkta med att få till en bra hängning på 640 kvadratmeter om de plockas ned var och varannan dag.

Går det att byta konsten om man inte är nöjd?

Jag vill svara självklart men det beror helt på sammanhanget. På Dusty Deco är vi lösningsorienterade så det brukar alltid lösa sig i slutändan.

Är du intresserad av konst men har ont tid? Artworks är appen och webbsidan som samlar pågående konstutställningar och gallerier på en och samma plats. Här hittar du plattformen. 

Läs också:

6 hårda julklappar från lovande svenska konstnärer

Granit i exklusivt samarbete med svensk graffiti-konstnär

Topp-modellen sadlade om till konstnär – spana in hennes verk

Publicerat 22 december 2017
Annons