Hallery Furuvagen 4 hemmagalleri i Danderyd

Upptäck konsten på hemmagalleriet i Danderyd

Klara Frosterud är arkitekt, Albin Wiberg konstnär. Tillsammans kläckte de idén om galleri hemma hos. Kika in på Hallery Furuvägen 4.

Annons
Åtta stora inredningstrender att ha koll på hösten 2021
Åtta stora inredningstrender att ha koll på hösten 2021
1:37

Idéer kommer till en när man som minst anar det. »Jag har sommarstuga i närheten av Västervik, där jag är uppväxt. Förra sommaren var jag på en utställning i en gammal industrilokal i Edsbruk. Konstnären var Albin Wiberg, som också han har rötterna i Västervik. Jag ville ha allt! Och eftersom jag stod med en villa helt för mig själv och hade i princip bara vita väggar, så fick jag min idé om ett hemmagalleri. Jag kände direkt att tavlorna skulle passa bra hos mig.« säger Klara Frosterud.

Annons
Hallery Furuvagen 4 hemmagalleri i Danderyd
Konstverk 4, material bland annat kaffesump, Albin Wiberg. Legomodell av Frank Llloyd Wrights magnum opus Falling water.  
Hallery Furuvagen 4 hemmagalleri i Danderyd
Skänk fyndad via Blocket, Y-stol av Wegner.  

»Ja, det gamla pappersbruket erbjöd verkligen en cool miljö, det var roligt att ställa ut där. Närmare 5000 besökare kom och en av dem var just Klara. Och vi har flera beröringspunkter. Mina föräldrar och Klaras föräldrar var bildlärare i Västervik och jag hade Klaras pappa i bild. Vi började prata och Klara frågade: har du någon gallerist i Stockholm?« säger Albin.

Annons
Hallery Furuvagen 4 hemmagalleri i Danderyd
I matsalen står Wegners Y-stolar runt ett av Hans Wegners egna bord. Matta, Woodnote. Lampa, Luxus. Skänken/bokhyllan? har Klara kommit över via Facebook market, där den bortskänktes.  

Sagt och gjort, efter några möten började planeringen ta form; för en utställning med Albins tavlor hemma hos Klara i Danderyd. Home + gallery = Hallery Furuvägen 4 var satt.

Vernissage i september

Klara och Albin började småskaligt med tanke på coronarestriktionerna som gällde då. Men under Danderyds konstrunda i början av september var det vernissage och det blev omedelbar succé. Det var inget som någon av dem hade räknat med.

Hallery Furuvagen 4 hemmagalleri i Danderyd
 

»Samtliga målningar är storleksmässigt anpassade efter Klaras hus och min Volvo 940 kombi, där de största målningarna går in på centimetern. I regel målar jag i större format, men det har varit kul och lärorikt att gå ner lite i storlek. Min konst passar så bra ihop med det stilrena, det sparsmakade, det arkitektritade hus som är Klaras. Min konst tar intrycksmässigt mycket plats, men kommer verkligen väl till pass här i den sobra miljön.«

Annons

Det finns många fördelar med galleri hemma hos. Man behöver inte hyra lokal och övriga kostnader är låga. Coworkings-spaces, coffice, hemmarestauranger, alla dessa företeelser kan i viss mån kopplas till pandemin. Och varför då inte ett galleri i en privatvilla i Danderyd strax utanför Stockholm?

Hallery Furuvagen 4 hemmagalleri i Danderyd
Ovanför skänken ett verk av Albin Wiberg målat med bland annat båtlack och kaffesump.  

»Idén med ett hemmagalleri handlar just om att göra konsten mer tillgänglig. Du behöver inte ge dig in till stan, eller stiga in över tröskeln på ett galleri för att se konst utan kan göra det hemma hos mig. Här ser du direkt hur tavlan ter sig ihop med min Ikea-soffa och kan omsätta det till ditt eget hem«, säger Klara.

Annons
Hallery Furuvagen 4 hemmagalleri i Danderyd
Klara och Albin i Klaras vardagsrum. Verket av Albin heter Kalligrafi. Fåtölj Ägget av Arne Jacobsen. Soffa från Søren Lund.  

Albin Wiberg är verksam som konstnär och skribent och har numera sin bas i Malmö. I många år bodde han i Stockholm, men delar nu sin tid mellan Malmö och det missionshus i Blackstad där han också byggt en ateljé.

Skrivande och måleri

»Mamma och pappa har varit yrkesverksamma konstnärer sedan jag började måla i tonåren, så det har legat nära till hands att skapa, att måla, att arbeta visuellt. Men jag har hållit fast vid skrivandet för att finansiera mitt måleri, vilket bidragit till att jag kunnat ta mig tid att utveckla min egen stil utan att falla för frestelsen att snegla på vad som kanske är lite mer kommersiellt gångbart.«

Annons
Hallery Furuvagen 4 hemmagalleri i Danderyd
Fasaden på Furuvägen var tidigare svart, nu är den klädd i vit, liggande träpanel. På den nya övervåningen harmonierar fönstren med de gamla.  

I början målade han mest figurativt, men de senaste 20 åren har uttrycket varit abstrakt, non-figurativt. Albin testar gärna olika material och använder bland annat båtlack, marmormjöl, spackel och återvunnet kaffe till sina tavlor. Den katalanske konstnären Antoni Tàpies är den stora förebilden.

Hallery Furuvagen 4 i Danderyd, hemmagalleri, japanskinspirerad trädgård
Klara Frosterud har inspirerats av japanska trädgårdar. Skifferplattor på grus bildar gångstig.  

»Han experimenterade med alla möjliga material, bland annat lack och fernissa som blandades med jord och stenmjöl. Det händer ibland, när jag tvekar lite på om något jag gjort är bra, att jag bläddrar i någon av mina böcker med Tàpies verk för att hitta någon slags referens. Mitt skapande handlar om att arbeta sig fram till en balans, en önskad känsla, och att sluta i rätt tid. Ibland blir det bra direkt, men ofta målar jag över några gånger innan jag är nöjd.«

Annons

Och Klaras hus då, som tillsammans med Albins konst spelar huvudrollen i projektet? Det stod klart 1972, men ritades som typhus 1969. Huset är 7,20 brett och 18 meter långt.

Hallery Furuvagen 4 hemmagalleri i Danderyd
Sömlös lösning. För några år sedan byggdes huset ut med en våning till. Något som inte kan anas vid okulär besiktning från gatan. Åtvidabergs takvåningar stod för entreprenaden.  

»Jag är väldigt fascinerad av Case study-husen i Los Angeles. Jag tyckte mycket om de stora fönstren, ljuset från två håll, naturen utanför och de låga bröstningarna. När jag och min före detta man flyttade in 2002 fanns mycket av 70-talet kvar. Som vävtapeter och korkoplast-mattor. Vi fräschade till 70-talet och la bland annat in genomgående askparkett och bredspacklade och målade väggarna vita.«

Annons

Gillestuga och silververkstad

På bottenvåningen finns kök och vardagsrum och tre sovrum. I souterrängplanet en klassisk gillestuga, sovrum och Klaras silververkstad. 2015 började det bli lite trångt med tre tonårsbarn. Då gjordes en påbyggnad av en övervåning (detaljplanen tillät tvåplanshus) med helt ny fasad, entré och utgång till terrass. Det var viktigt att det skulle vara i samma anda som resten av huset.

Hallery Furuvagen 4 hemmagalleri i Danderyd
I allrummen syns den nya trappan till den påbyggda övervåningen där spaljén från källaren får fortsätta. Inredningslösningarna är inspirerade av Altos Villa Mairea i Helsingfors. Vagnen är från Karolinska institutet där den agerat laboratorie-vagn.  

»Jag gillar det finska, med Alvar Aalto i spetsen. Och att lyfta fram kvalitéerna i 70-talshuset men med nya kombinationer. Jag har haft lite svårt för att huset känts så lågt men med den nya våningen fick jag rymden och utsikten.«

Annons

Ingång via terrassen

På övervåningen finns nu ett ljust vardagsrum med pentry, Klaras sovrum med badrum ensuite och en stor terrass.

»Vi hälsar gallerigästerna välkomna in via terrassen som du når vi trädgården och så börjar utställningen på Hallery Furuvägen 4« säger Klara.

Hallery Furuvagen 4 hemmagalleri i Danderyd
På övervåningen finns utgång till den stora terrassen, litet extra kök och vardagsrumsdel möblerat med klassiker från Alvar Aaltos rika katalog.  

»Det är en lyxig känsla att komma hem till någon. Folk tenderar att stanna länge. Det genererar möten och folk kommer gärna tillbaka. Vi flyttar in ett fenomen in i en helt ny miljö. Jag har aldrig tidigare sålt så många målningar på så kort tid som jag gjort här hos Klara, så uppenbarligen fungerar hennes arkitektur och min konst utmärkt ihop.«

HALLERY FURUVÄGEN 4

Vilka Klara Frosterud, arkitekt och Albin Wiberg, konstnär. Var På Furuvägen 4 i Danderyd, i Klaras 70-talsvilla. Aktuell med Återkommande vernissage och utställningar hemma hos Klara. Närmaste äger rum den 13-14 november och den 11-12 december. Läs mer Instagram @furuvagen 4 eller albinwiberg.com

Publicerat 27 oktober 2021
Annons