Världsberömda guldbastun Solar Egg – ställs ut på Waldemarsudde

Världsberömda guldbastun Solar Egg – ställs ut på Waldemarsudde

Har du någonsin drömt om att ta ett bastubad i en äggformad bastu av guld? Nu kan din dröm bli verklighet. Världsberömda bastun Solar Egg, skapad av konstnärsduon Bigert och Bergström, blir en del av utställningen Expedition Konst på Prins Eugens Waldemarsudde.

Annons
TV: Bli expert på att köpa konst med Carl Wilhelm Hirsh
TV: Bli expert på att köpa konst med Carl Wilhelm Hirsh
1:42

I dag, den 29 oktober 2021, invigs utställningen Expedition Konst på Waldemarsudde i Stockholm. Här kommer nio framstående samtidskonstnärer att ställa ut sina alster under hösten, vintern och våren. Konstnärsduon Mats Bigert och Lars Bergström, som ligger bakom guldbastun Solar Egg, ingår i detta konstnärslag.

Utställningen på Waldemarsudde

Mellan den 30 oktober 2021 och den 20 mars 2022 kommer utställningen vara öppen för allmänheten. Det som är speciellt med konstverket Solar Egg är att besökare inte bara kan beskåda verket, de kan dessutom boka bastubad i den äggformade guldbastun och på så sätt uppleva konsten på ett helt nytt sätt.

Sugen på att bada ett bastu på Waldemarsudde? Boka din plats här.

Verket Solar Egg, som är 5x4 meter stort, har ett skal av guldpläterat rostfritt stål. Skalet som är självbärande består av 69 bitar och kan demonteras och flyttas runt.  

Om konstverket Solar Egg

Solar Egg skapades av konstnärerna Bigert & Bergström på uppdrag av Riksbyggen för fyra år sedan. Syftet med verket, dess kommentar på samtiden, är att belysa klimatförändringarna runtom i världen genom att ganska bokstavligen lysa upp miljön.

Annons

»Vi är väldigt glada över att Solar Egg återigen är ute på visning. På Prins Eugens Waldemarsudde och ”Expedition Konst” står den i en fantastisk miljö med möjlighet till ett dopp i vattnet. Skärningspunkten mellan konst och vetenskap är spännande och en naturlig kontext för verket«, säger Mathias Sandberg, konceptchef på Riksbyggens som drivit projektet Solar Egg..

Invigningen i Stockholm innebär nypremiär för bastun, som stått nedpackad under pandemiåren. Konstverket gjorde premiär år 2017 i Kiruna och har sedan dess gjort turné runtom i hela världen. Bland annat har man kunnat se bastun i Paris, Minneapolis i USA, Köpenhamn, Kiruna och Gällivare. Nu senast, våren 2020, fanns bastun på det beryktade Icehotel i Jukkasjärvi. Under sin livsstid har nästan 5 000 personer badat bastu i konstverket.

Bastun värms av ett vedeldat aggregat i formen av ett mänskligt hjärta. Belysningen använder el från ett eget solcellsaggregat.  

Konsnärsduon Mats Bigert och Lars Bergström

Konstnärsduon Mats Bigert och Lars Bergström är internationellt erkända med en mängd större utställningar i Europa, Kina och USA.

Annons

Solar Egg för Riksbyggen har uppmärksammats av en rad prestigefulla priser, så som designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset 2017, German Design Award och Swedish Arts & Business Awards.

År 2018 utsågs Solar Egg till ett av världens mest spektakulära turistmål av populärkulturstidskriften Time Out och året därpå gav förlaget Art&Theory ut en bok om den spektakulära äggformade bastun.

Mellan den 30 oktober 2021 och den 20 mars 2022 kommer Solar Egg vara öppen för allmänheten, som en del i konstutställningen Expedition Konst.  

Konstutställningen Expedition Konst

Alla konstverk i utställningen Expedition Konst kommenterar samtiden på något sätt. Konstmuseet Prins Eugens Waldemarsudde beskriver det själva som "intressanta frågeställningar i skärningspunkten mellan konst och vetenskap och presenteras i form av måleri, grafik, fotografier, skulpturala objekt, ljusinstallationer och filmiska verk".

Utställningen är kopplad till Polarforskningssekretariatets konstnärsprogram och vistelser i Arktis och Antarktis. Förutom konstnärsduon Bigert & Bergström ställer konstnärerna Josef Bull, Dascha Esselius, Svenerik Jakobsson, Lars Lerin, Hanna Ljungh, Johan Petterson och Sigrid Sandström ut sina verk i den innovativa utställningen.

Se också: Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender
Se också: Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender
1:34
Publicerat 29 oktober 2021
Annons