Här är appen som ska bli konstvärldens svar på Hemnet

Är du intresserad av konst men har ont tid? Artworks är appen och webbsidan som samlar pågående konstutställningar och gallerier på en och samma plats. Vi har pratat med grundaren Henrik Kanekrans om företaget som vill bli konstvärldens svar på Hemnet.

Annons

Konst kan upplevas som otillgängligt och det krävs mycket tid och engagemang för få en överblick över marknaden.

Därför har Artworks samlat konstutställningar som har varit, pågår eller som är på gång i en app och en webbplats som kan specificeras till användarens närområde med hjälp av GPS-teknik. Användaren ser vilka verk som är till salu och den som blir riktigt köpsugen kan till och med reservera verk direkt genom Artworks.

Hur föddes idén och vad är syftet med Artworks?

– Teknik och digital utveckling har har haft större påverkan än att ändra affärsmodeller, de har också förändrat hur vi lever vår liv, utbyter idéer och pratar om saker. Diskussioner och åsikter är idag inte begränsade till galleristen, kuratorn eller konstkritikern. Alla röster kan, och får, idag delta och ha en åsikt om konsten. Förstahandsmarknaden av konst upplevs dock fortfarande som ogenomtränglig och endast för de inbjudna. För oss, tillika vårt syfte, handlar det om att göra det lätt och roligt att upptäcka konst, och att enkelt kunna dela med dig av sina upplevelser till vänner och bekanta. Det blir roligare för dig, galleristen och konstnären om fler upptäcker och uppskattar konst tycker vi!

Annons

På vilket sätt skiljer sig Artworks från auktionssajter?

–Vi riktar in oss på förstahandsmarknaden av konst, det vill säga konst som visas och säljs via gallerier. Auktionssajter är sekundärmarknaden, de har dock kommit mycket längre i den digitala utvecklingen och verkligen anammat möjligheterna där ute.

Hur många utställare och gallerier har ni knutit till er? 

– Runt 256 stycken as we speak, plattformen knyter gallerier och museum över hela landet.

Kostar appen?

– Nix pix, gratis.

Vad betalar galleristerna för att finnas i er app?

– De betalar i dag ingenting. I dag ligger vårt fokus på att få utställarnas tillit och förståelse, att få de att våga lägga upp utställningar och verk online, samt bevisa vår affärsnytta. Mer långsiktigt kommer det fungera som affärsmodell ungefär som Hemnet gör i dag.

Vilka trender ser du i konstvärlden just nu?

Annons

– Folk intresserar sig för det unika, personliga och äkta. Intresset och arbetet för att värna om miljö, medmänsklighet och eget välmående talar vidare för gallerikonsten. Vi söker föremål som ingen annan har. Då räcker inte trendiga inredningsdetaljer eller företag som printar konst i stora upplagor till. Fler och fler uppskattar konstens möjlighet att skapa unika rum. Personligen går min nyfikenhet mot videokonst som medium och på konstnärer som Rafaël Rozendaal och Jonas Lund. Sedan märker vi att en digital utveckling får fotfäste hos gallerister världen över, både inom konsten själv men också genom sociala medier, försäljning och marknadsföring.

Här kan du läsa mer om Artworks.

Läs mer:

Nu kan du hyra kända konstverk

Oscar Properties lanserar exklusiva sekelskiftsvåningar – med konst i fokus

7 tavelväggar att inspireras av

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Annons