Ikeas nya konstkollektion är här – spana in!

Nu är sjätte upplagan av Ikea art event här! Kollektionen består av tio heminredningsföremål: en dekorativ vägglampa av Sabine Marcelis, en väggklocka av Daniel Arsham, en bordslampa och ficklampa av Gelchop, en vas och en pläd av Stefan Marx och väggdekorationer av Humans since 1982. Och vi vet när den släpps!

Annons
Joanna Sundström: Tre tips när du köper konst
Joanna Sundström: Tre tips när du köper konst
0:33

Som enda svenska tidning fick ELLE Decoration vara med på den internationella presskonferensen när Ikea släppte sin senaste tillfälliga kollektion: Ikea art event 2021. Sedan 2015 har Ikea samarbetat med konstnärer från hela världen för att skapa Art event-kollektioner och hylla olika konstnärliga uttryck inom olika genrer och hantverksformer. Syftet med kollektionerna har alltid varit detsamma, att demokratisera konsten och göra den tillgänglig för fler.

I maj släpps kollektionen hos Ikea

Så håll ögonen öppna, för i maj kommer föremålen att finnas up for grabs för den hugade. Vi är nog många som mer än gärna lägger vantarna på verk av dessa superaktuella samtidsdesigners.

Ikea art event 2021 Elle Decoration
 

Årets Ikea art event vill sudda ut den fina gränsen mellan konst och design ut. I år har man bjudit in konstnärer med olika bakgrund från olika delar av världen: Daniel Arsham (New York), Gelchop (Tokyo), Humans since 1982 (Stockholm), Sabine Marcelis (Rotterdam) och Stefan Marx (Berlin).

Annons

Kollektionen består av tio heminredningsföremål som utmanar synen på vardagsföremål och samtidigt hyllar kreativiteten i vardagen: en dekorativ vägglampa av Sabine Marcelis, en väggklocka av Daniel Arsham, en bordslampa och ficklampa av Gelchop, en vas och en pläd av Stefan Marx och väggdekorationer av Humans since 1982.

Ikea art event 2021 Elle Decoration Daniel Arsham klocka
Som en surrealistisk dröm, klocka av Daniel Arsham. 399 kronor.  
Ikea art event 2021 Elle Decoration Gelschop ficklampa
Japanska Gelchop använde den ikoniska formen på Ikeanyckeln och gjorde ficklampa och lampa av den. Ficklampan kostar 249 kronor.  

Vi väljer att arbeta med olika konstnärer från hela världen för att återspegla en mångfald av konst och design, säger Henrik Most, kreativ chef för Ikea art event. Vi vill visa att man som konstnär eller designer inte behöver hålla sig inom ett fack. Du kan arbeta inom olika områden och det är den rörelsen som har haft en stor påverkan på både design- och konstvärlden i dag.

Annons
Ikea art event 2021 Elle Decoration klocka av Daniel Arsham
Klocka av Daniel Arsham, 399 kronor.  
Ikea art event 2021 Elle Decoration Humans since 1982 inramad drönare
Inramad drönare av Humans since 1982, 199 kronor.  

Varje föremål i den här kollektionen har en praktisk funktion, och är samtidigt ett konstföremål. Vi har inte delat ut någon brief till designern, det är i stället i dialogen det händer och utvecklas organiskt, säger Henrik Most.

Annons
Ikea art event 2021 Elle Decoration Sabine Marceli vägglampor
Sabine Marcelis vägglampor kommer i två storlekar, 299 och 499 kronor.  
Ikea art event 2021 Elle Decoration Humans since 1982
Humans since 1982, Per Emanuelsson och Bastian Bischoff.  

– För mig har det varit kul att koppla ihop konst, som ska trigga känslor, med den praktiskt inriktade industridesignen, säger Sabine Marceli.

Annons
Ikea art event 2021 Elle Decoration vas av Stefan Marx
Vas och pläd av Berlinbaserade Stefan Marx. Vasen kostar 199 kronor och pläden 249 kronor.  

Sabine Marcelis vägglampor

Hon ligger bakom två vägglampor som kan kännas anonyma vid första anblick, när de är släckta. Men väl tända blir det en wow-känsla i hur ljuset sprids.

Humans since 1982 bildades 2009 av Bastian Bischoff och Per Emanuelsson när de var studenter på HDK i Göteborg. Per har ingenjörsbakgrund, Bastian inom grafisk design. Humans since 1982 använder sig av konst och design för att skapa subversiva vardagsföremål som väcker frågor om teknikens allt snabbare utveckling och dess dualistiska natur som källa till utveckling och förstörelse. De har sin bas i Stockholm och är sammanlagt tolv personer i studion.

Annons

– Vi har lekt med drönaren som form. Tittar du noga så påminner den om en insekt i sitt uttryck. Plötsligt såg vi framför oss en gammal klassisk fjärilstavla, sådana som botaniskt intresserade personer samlade på. Nu har det blivit en modern fjärilssamling med de två tavlor vi har gjort för Ikea art event i år, säger Per Emanuelsson.

Human since 1982

– För oss är det en ständig diskussion att ifrågasätta teknologin, att använda vardagliga objekt i en ny kontext. Så skapar man poesi! Och dessutom väcker just en drönare associationer och frågor, som också kan vara obehagliga.

Bastian Bischoff och Per Emanuelsson fick uppdraget för Ikea för knappt två år sedan och är väldigt glada och stolta över det.

– Det ska bli kul att nå en stor publik. På något sätt är det här en milstolpe; att få göra ett verk för Ikea! säger Per med ett skratt.

Och till sist: Ikea art Event 2021 kollektion finns tillgänglig hos ikea.se samt Ikea varuhus förutom Gävle, Örebro, Linköping, Sundsvall och Haparanda från och med 7 maj 2021.

Foto: Tim Meier

Publicerat 17 mars 2021
Annons