jesper topp

Jesper Waldersten är tveklöst en av våra mest kända och uppskattade bildkonstnärer, som med sina elva böcker och otaliga ikoniska konstverk skapat en egen värld kring sitt värv. I vår ges hans bok All Over ut på förlaget Max Ström, samtidigt som utställningen med samma namn öppnar den 8 mars på Fotografiska i Stockholm.

– Fotografiet har alltid inspirerat mig, funnits tillhands, klippts ifrån. Det kan ha att göra med att det inte konkurrerat ut tecknandet och måleriet utan rört sig utanför rummet, inte bråkat om leksakerna så att säga. Jag läser i bilder. Jag attraheras av det frusna, hur skuggan låg just då, hur vinden tog tag i en anteckningsbok, att steget som ingen skulle kommit ihåg fick en central plats i ett fotografi och blev förevigat, säger Waldersten själv.

waldersten all over

Foto Jesper Waldersten

Med 250 fotografier och rörliga verk tar Waldersten – All Overnågra steg närmare sin konst i form av teckningar, oljemålningar och poetiska texter, än tidigare. Lisa Hyden är utställningsproducent och ser mycket fram emot när utställningen öppnar upp för allmänheten.

– Jesper Waldersten har länge prisats för sin träffsäkra satir, nattsvarta humor och lyhördhet för samtiden. Resan All Over går genom en walderstensk värld befolkad av skuggor och mystiska karaktärer; in i asgarvet från det kalligrafiskt formade Sweden is just hell without any fire, via den raka högern i dödskalle The Satanic Drunk till det ömtåliga ögonblicket då gryningsljuset smyger över den maskinskrivna frågan: Jag är väl inte död än?

waldersten eye

Foto Jesper Waldersten

waldersten push

The Push, C-Print. Foto Jesper Waldersten

waldersten closer

Closer than Expected, C-Print. Foto Jesper Waldersten

waldersten brothers sisters

Brothers and Sisters, C-Print. Foto Jesper Waldersten

Utställningen Jesper Waldersten – All Over är öppen mellan den 8 mars och 9 juni på Fotografiska i Stockholm.

Läs mer:

IKEA sjösätter ny affärsmodell – hyr ut möbler

Vårens inredningsinspiration i en parisisk gammal skofabrik

Veckans hem: ateljédröm i Porslinskvarteren