KONSTBLOGGARENS TRE BÄSTA TIPS - NÄR DU KÖPER KONST

Går du i tankarna på att köpa konst men är lite osäker på hur du ska gå till väga? Joanna Sundström, Residence konstbloggare och grundare av Stockholm Art Week, ger sin tre bästa tips på hur du ska tänka när du köper konst.

Annons

Alla är vi någon gång nybörjare och att börja köpa konst kan kännas som att kasta sig in i en helt ny värld. Hur ska man tänka och hur ska man gå till väga när man köper konst? Residence har besökt Joanna Sundström som är grundare av Stockholm Art Week. Hon ger sina tre bästa tips på hur man ska tänka när man köper konst.

Joanna Sundström: Tre tips när du köper konst
Joanna Sundström: Tre tips när du köper konst
0:33

Tips 1: Tid

Att vara intresserad är en bra början. Det finns ingen riktigt enkel väg utan Joanna Sundströms första råd är att ha tiden på din sida och att inte stressa. Om man är lite osäker kan det vara bra att kroka arm med någon som redan är intresserad och har förstått hur konstmarknaden fungerar, menar Joanna Sundström.

– Tid är nyckeln till allt. Se mycket konst under en längre tid och engagera dig, säger Joanna Sundström som är konstbloggare på Residence.

Tips 2: Känsla

Att hitta en känsla är viktigt. Joanna Sundström menar att man oftast får en liten rush vid sitt första lite mer beständiga konstverk. Bra konst känns och det är stor skillnad att uppleva den digitalt eller på ett galleri eller ett museum.

Annons

– När du ser det så vet du. Hitta din egna känsla och vad du går igång på, säger Joanna Sundström.

Tips 3: Gör ditt första köp

Det finns flera olika sätt att köpa konst på. Bland annat kan du köpa konst från konstskolor och konstelever, direkt från konstnären eller från gallerier. Väljer du att köpa konsten från gallerier så är Joanna Sundströms råd att jobba med etablerade gallerier som har en hög ambition om att följa ett konstnärsskap och är ansvarstagande. Det finns också en andrahandsmarknad där auktionsvärlden är drivande. Då kan man jobba med etablerade auktionshus eller lite mindre auktionshus, menar Joanna Sundström.

– Gör ditt första köp. Börja köpa konst och känn känslan, säger Joanna Sundström.

Läs mer:

Alla vinnare i Residence Stora Formpris 2020

15 vackra inredningsdetaljer med kropps- och ansiktsformer

Hemma hos Anna Elzer Oscarson – kvinnan bakom Dusty diamonds

Annons