Konstexpertens 5 måsten under Stockholm Art Week

Stockholm Art Week förenar mässor, utställningar och evenemang som äger rum under en vecka i mars. Grundaren Joanna Sundström har listat sina favoriter.

Annons

Stockhom Art Week 2017 äger rum mellan den 21-26 mars och syftar till att lyfta fram och synliggöra Stockholms breda konstutbud. Vad ska man prioritera? Vi bad konstexperten och grundaren Joanna Sundström lista sina 5 måsten.

1. Market Art Fair 

”Washed Up”, Katrin Westman.  

Market Art Fair är Nordens största årligen återkommande konsthändelse. Nordens ledande gallerier för samtidskonst visar upp sig från sin bästa sida. Effektivt och roligt sätt att få en snabb inblick i samtidskonsten just nu. Gallerierna kommer utanför sin ordinarie vita kub och är på hugget och allt är till salu. Sedan 2016 fokuserar Market uteslutande på fördjupade presentationer av en till två konstnärer per galleri vilket ger ett städat intryck.

Annons

Färgfabriken 24 – 26 mars. 

2. Supermarket 

”Dark Tourism”, Nadine Byrne.  

Supermarket är den konstnärsdrivna mässan och är en motreaktion till den kommersiella mässan Market. Supermarket har funnits sedan 2007 och hette först Minimarket, men efter första årets framgång döpte de om sig till Supermarket. Mässan har sedan starten 2017 vuxit lavinartat.  Supermarket visar upp internationell konst på ett roligt sätt. Deras ambition är hög och intrycken många.

Annons

Svarta Huset, Telefonplan  23 – 26 mars    

3. Biotop

”Sharphead”, Julia Peirone.  

I bortglömda Biologiska museet arrangerar Belenius, Elastic Galleri och Stockholms Auktionsverk en grupputställning. Konstnärer så som Julia Peirone, Willem Andersson, Nadine Byrne, Linnéa Sjöberg och Miriam Bäckström med mera visas upp i den uppstoppade miljön. Konstrasten mellan muséets stillastående samling med några av samtidskonstens guldkorn är briljant. Det här får du inte missa, det är fri entré och på lördagen arrangeras även en barnvisning.

Annons

Biologiska museet, Djurgården 23 – 26 mars    

4. Hobo /At Six 

”Borsalino”, Marijke van Warmerdam.  

Petter Stordalens nya hotell vid Brunkebergstorg har en omfattande konstsatsning. Konstrådgivaren Sune Nordgren har köpt in eminent konst till hotellen som öppnar upp sina portar just under Stockholm Art Week. Hotellen kommer att bli de naturliga mötesplatsen mellan konstupplevelserna runt om i stan.

Brunkebergstorg 6, 23 – 26 mars 

5. Åmells konsthandel 

”Cover variant”, Irving Penn.  

Under Stockholm Art Week öppnar Åmells en utställning med Irving Penns ikoniska och banbrytande modefotografi. Utställningen visar bilder från hela Irving Penns karriär som modefotograf och innehåller flera höjdpunkter. Från verk ur den svartvita porträttserien på Jean Patchett som blev banbrytande som omslag på Vogue 1950 till fotografier från samarbetet med designern Issey Miyako.

Birger Jarlsgatan 14, Visning kl 12.15 den 21 och 25 mars 

Läs också: 

Här är appen som ska bli konstvärldens svar på Hemnet

Nu kan du hyra kända konstverk

Konstnären Clara Hallencreutz ställer ut i Boston – se hennes nya kollektion här

Annons