Konstexpertens tips: Utställningarna du måste besöka i sommar

Paulina Sokolow är pressansvarig för konstgalleriet CF Hill i Stockholm. Här är hennes måste-utställningar i sommar.

Annons

Stockholms kanske vackraste galleri heter CF Hill och ligger på Västra Trädgårdsgatan i Stockholm. I sommar visar galleriet bland annat upp Mikael Janssons karga skärgårdsfoto, och Hanna Hansdotters futuristiska och kroppsliga glaskonst. Vi bad galleriets pressanvariga, Paulina Sokolow, välja ut utställningarna hon helst besöker i sommar.

Hanna Hansdotter och Mikael Jansson ställer ut på CF Hill i sommar.  
Dimmig skog och vatten vid Wanås Skulpturpark.
I Wanås Skulpturpark möter besökaren en förunderlig värld av otroliga konstverk.  

Wanås

Annons

Ska du bila söderut i Sverige? Avsätt en dag på Wanås Skulpturpark och möt en förunderlig värld av otroliga konstverk i trolsk nordisk djungel. Grundarna och de som driver parken har gett konstnärerna, några av världens främsta, fria händer och generöst med resurser. Varje år tillkommer nya verk, men det är oftast sina favoriter man vill återse. Som exempelvis Jacob Dahlgrens skulptur.

Röd Kärlek av Dora Garcia på Tensta Konsthall.
Att vara på Tensta Konsthall är att vara i framtiden menar Paulina Sokolow. I sommar visas Röd kärlek av Dora Garcia.  

Tensta konsthall

För mig personligen är Tensta konsthall det bästa inom konst i Sverige. Jag brukar beskriva det som att få vara prao-elev vid Atominstitutet i Cern. Man fattar inte så mycket, men förstår instinktiv att man befinner sig i framtiden. Jag slickar i mig så mycket jag kan ta in och oftast är det tankar och teman som jag har med mig länge och har användning för i en massa olika sammanhang. I sommar visas Röd kärlek av Dora Garcia – ett konstverk som tematiserar den ryska författaren och aktivisten Alexandra Kollontajs idéer.

Annons
Carin Ellberg ställer ut på Carl Eldhs ateljémuseum i sommar.
Carin Ellbergs verk finns på Carl Eldhs ateljémuseum under sommaren.  

Carin Ellberg på Carl Eldhs ateljémuseum

Nu kommer ett erkännande. Jag har arbetat som konsthistoriker i tjugofem år och har aldrig varit på Carl Eldhs ateljé. Pinsamt! Men det är något föråldrat och gubbigt över Carl Eldhs så jag har aldrig haft lust. Men nu ska jag dit så fort jag kan eftersom en av mina favoritkonstnärer ställer ut där i sommar: Carin Ellberg. Helt rätt krock med hennes mjuka och underfundiga skulpturer i geniala materialval.

Utställning av Torsten Renqvist på Bror Hjorths hus.
Foto: Ola Hjelm.  

Bror Hjorths hus – Torsten Renqvist

Annons

Okej, två gubbar i ett. Men då är det två fantastiska konstnärer. Både Bror Hjorth och Torsten Renqvist tillhör en generation av revolt och utveckling. Det är svårt att förstå hur radikala de var i sin tid, men det beror på att vi vant oss vid en konstnärlig frihet. En av de bästa sakerna med det här ateljé- museet är dess chef, Tomas Järliden, som alltid har tid med en och aldrig verkar tröttna på att »se tillsammans« med sina besökare.

Subtopias utomhusgalleri i Alby

Vill man få en snabb överblick över några av de främsta konstnärerna inom graffiti så åker man till Alby, följ skyltningen till Subtopia och följ anvisningarna på Subtopias hemsida om utomhusgalleriet. Du får chansen att se ett tjugotal av några riktigt fantastiska verk av några av de mest kända graffitikonstnärerna.

Läs mer:

CF Hill öppnar nytt konstpalats i Stockholm

Så inreder du hemmet med konst – 8 inspirerande tips

Expertens tips – så börjar du samla på konst

 

Annons
Annons