Nu kan du hyra kända konstverk

Moderna Samlare vill göra det enklare att hitta din favoritkonstnär – utan att behöva lägga ner en förmögenhet. Här kan företag enkelt hyra konstverk för att på sikt bygga en samling och inspirera sin personal.

Annons

Moderna Samlare startades 2011 av Karolina Bertorp med syftet att göra samtidskonst mer lättillänglig. Konceptet är enkelt: I stället för att investera tusentals kronor eller miljoner för dyrbar konst hyr man i stället sina favoritverk mot ett pris på cirka en procent av verkets värde per månad.

– I våra avtal ingår även en fördelaktig köpoption som gör det möjligt för företaget, eller en anställd, att köpa verken som de hyrt till ett rabatterat pris, berättar Karolina.

I dag har Moderna Samlare en bank med över 800 konstverk: teckningar, fotografier, måleri, och skulpturer  – merparten av de konstnärer de arbetar med är relativt etablerade, cirka 95 % inköpta av Moderna Museet eller liknande institution. De har både svenska och utländska konstnärer, några av de svenska konstnärerna är; Lisa D Manner, Sara Vide Ericson, Andreas Eriksson och Ola Billgren. Bland de utländska konstnärerna hittar vi till exempel Andreas Gursky, Sophie Calle och David Hockney.

Annons

Utöver uthyrning arbetar Moderna Samlare även med styling, permanenta konstinstallationer och privat rådgivning.

– Vi vill förstå dina motiv och din smak, hitta de mest prisvärda verken samt identifiera de konstnärer som kommer att överleva trenden.

Vad ser du för trender framöver i konstvärlden?

– Den digitala utvecklingen, som tagit tid på sig i vår bransch, påverkar såväl hur vi upptäcker konsten som köpet. Med hjälp av Artsy, Instagram och bättre presentationer hos gallerier och auktionshus upptäcker vi konsten. Genom sajter som Artprice och Artinfo bildar sig fler och fler förstagångsköpare en första uppfattning om vad ett vettigt pris är genom tidigare auktionsresultat.

Vilka konstnärer inspirerar dig just nu?

–   Tino Sehgal har alltid fascinerat mig. Hans verk består av konstruerade situationer, där inhyrda skådespelare agerar efter en plan.  Jag gillar det opretentiösa tilltalet, det effektiva i överraskningsmomentet och hur de tidvis förändrar mitt seende och uppfattning. Mathias Faldbakken för sin energi och enkelhet, genialisk.

Här kan du läsa mer om uthyrningstjänsten.

Moderna Samlare, Karolina Bertorp
 

Läs också: 

Oscar Properties lanserar exklusiva sekelskiftsvåningar – med konst i fokus

Fotografen: 10 prisvärda konstverk att pryda väggarna med

Så skaffar du en värdefull konstsamling utan att det kostar skjortan

Publicerat 22 december 2016
Annons