hang konsten lagt karolina modig

Nya boken Häng konsten lågt ska göra konst tillgänglig – för alla

Annons

En inspirationsbok och samtidigt en konkret handbok för alla som vill konsumera mer konst – så beskriver Karolina Modig, journalist och redaktör, sin nya bok Häng konsten lågt som lanserades i december.

Boken vill visa vägen till den konst som kanske känns svårtillgänglig men som hon tycker är viktig för alla att ta del av. Och boken låter även läsaren följa Karolina när hon bygger upp en konstsamling för 50 000 kronor.

– Konsten är viktigare än många tror, den påverkar oss på många sätt. Framförallt den konst vi kanske inte förstår på en gång och som vi behöver tänka på och tolka.

Karolina Modig menar att abstrakta verk till och med kan skapa nya tankebanor i hjärnan och skapa kreativitet.

– Jag vill att alla ska få tillträde till konsten. Att gå på museum och gallerier är ofta gratis men det kan finnas en mental barriär som skapats av föreställningar om att konstvärlden till exempel är svårtillgänglig och bara till för dem med massa pengar eller akademisk kunskap. Men sådana strukturer är lätta att bryta.

Annons

Det här är Karolinas andra bok om konst, hennes första hette ”Värdet av konst” och hon skrev den tillsammans med sin man Erik Modig. När hon pratade om boken möttes hon av ett oväntat stort intresse från vänner och bekanta, men det var ett intresse med reservation.

– Folk tyckte att konst var spännande, men att det inte var något för dem. Många var osäkra på vad de egentligen tyckte om eller hade tankar om att all bra konst är dyr. Jag kände att det behövdes en bok som gör konstkonsumtion mer lustfylld.

Läs även: Så skaffar du en värdefull konstsamling utan att det kostar skjortan

Ofta skriver man om konst på ett väldigt intellektualiserande sätt. Läsaren tror att hon måste ha mycket kunskap vilket kan bli exkluderande – men det tycker Karolina är onödigt.

– Alla kan känna något inför olika verk och skapa sig en uppfattning utifrån sina egna referensramar. Alla har rätt att tycka och tänka om konst – man har olika utgångspunkter, säger hon.

Annons

Men hur ska man hänga upp konsten då? Hur tänker hon kring konst och inredning?

– Jag tycker till exempel inte att man ska matcha, som att välja konst med samma färg som möblerna, säger Karolina.

– En horisontal linje på ungefär 1.40 meters höjd kan man ha som riktmärke. En annan sak man kan tänka på är att ha en mittlinje i alla tavlor som ligger på samma nivå. Eller att övre eller nedre kanten i tavlor som hänger bredvid varandra är på samma höjd. Då blir det symmetri.

Vad menar du med ”Häng konsten lågt”? Varför ska man göra det?

– Titeln bygger på ett citat av fotografen Annika von Hausswolff: ’I always try to hang my pictures quite low in order to make you approach the pictures with your stomach rather than with your eyes’. Det handlar om att tänka på känslan som verket ger en i magen. Men titeln kan också gärna få fler att hänga sina tavlor lite lägre ner, så att de drabbar en mer. De blir även en del av inredningen på ett mer harmoniskt sätt.

Publicerat 04 januari 2016
Annons