Så inreder du hemmet med konst – 8 inspirerande tips

Nu under Stockholm Art Week finns det massvis med tillfällen att köpa konst till hemmet. Vi bad tre proffs, nämligen gänget bakom artspacen och galleriet CF HILL, nämligen Michael Elmenbeck, Mikael Storåkers och Anna-Karin Pusic att ge sina bästa tips till dig som vill bli en bättre konstköpare.

Annons

1. Tänk tredimensionellt!

Skulptur av Maria Miesenberger på CF Hill på Norrlandsgatan i Stockholm. Foto Magnus Mårding.  

Varför tänker man sig nästan alltid konst som platt? Bjud hem en stålgestalt av Maria Miesenberger, lurviga hundar av Ebba Matz eller låt Cajsa von Zeipels jättestatyer inta halva rummet. Vips känns rummet besjälat. Har du trädgård? Ge rosorna sällskap av en förtjusande rymdvarelse av Eric Grate.

Michael Elmenbeck, Micke Storåkers och Anna-Karin Pusic bildar trion bakom Stockholmsgalleriet CF HIll som även jobbar med konsultuppdrag för privatkunder och företag.  

2. Tänk STORT!

Soldiers, Emma Bernard, Galerie Belenius Nordenhake, hemma hos inredaren Hanna Wessman. Foto Erik Lefvander.  

Har du fått lära dig om proportioner och gyllene snittet? Bra! Glöm det och tänk bara stort-stort. Tips nummer två är: Ha en vägg, täck den med en jättemålning. Ett riktigt statement att trivas med.

Annons

3. Blanda och ge!

Blanda moderna verk från t ex Anders Krisàr med en lite mer traditionell Zornkulla på samma vägg.  
 

Krocka samtida konst med äldre mästare! Hur coolt blir inte mötet mellan till exempel Anders Krisars vägghängda kroppar bredvid ett grafiskt blad av en zornsk dalkulla?

Annons

4. Konst på oväntade ställen

Här finns ju massvis med plats för konst, och tid att kontemplera över verken.  

Placera konst på oväntade platser. Inget blir så ordentligt uppskattat och betraktat som ett verk på toaletten. Garanterat intressant samtalsämne. Har du barn? Smyg in lite bildning i deras rum.

5. Konst på jobbet

Gör jobbet till en skönare plats att vara på. Bild från Oscar Properties.  

Älska inte bara din familj. Du spenderar ändå ganska många timmar med dina kära arbetskollegor. Häng upp konst på jobbet! Se där, ännu en god gärning!

Annons

6. Köp och sälj!

Du kanske redan har en konstsamling som du ärvt eller som hänger kvar från en svunnen tid (då du var en annan människa). Var inte rädd för att rensa. Någon annan kanske uppskattar din konst bättre. Sälj av (kontakta kvalificerade specialister!) och köp nytt för pengarna.

7. Våga fråga!

Vem har gjort Kanye West albumomslag? Ingen fråga är för dum!  

Konstvärlden är snobbig ibland, vi vet! Men vi på CFHILL tycker inte att någon fråga är dum, den leder till ett samtal och sedan är du fast. Vilken färg är mest populär? Vad heter konstnären som gjort Kanye Wests albumomslag? Hur investerar jag bäst i konst? Våga fråga om råd av experter för att guida sig i konstvärlden.

Läs också: 

Konstexpertens 5 måsten under Stockholm Art Week

Här är appen som ska bli konstvärldens svar på Hemnet

Blågrå toner och konst hemma hos yogadrottningen Estelle Nordenfalk

Annons