Utställningen "Are You Familiar With Our Concept?" öppnar på CFHILL

Vårens första utställning på CFHILL i Stockholm är en unik möjlighet att se det senaste inom samtidskonst och design från två omtalade Berlingallerier.

Annons

Av Karin Ohlsson-Leijon

Samtidskonst och nutida unik design presenteras i utställningen ”Are You Familiar With Our Concept?” som öppnar på CFHILL i Stockholm på fredag. Det är Javier Peres och Benoît Wolfrom, som driver gallerierna Peres Projects och Functional Art Gallery i Berlin, som har bjudits in för att presentera utställningen som både presenterar deras gallerier och dem själva.

– Vi är båda notoriska samlare och håller hela tiden på att ändra och kombinera hemma hos oss själva. Så det här är vad vi gör hela tiden, berättar Javier Peres.

Har är den av de två som ägnar sig mest åt samtidskonst, medan hans man Benoît Wolfrom specialiserat sig på design på gränsen till konst och utöver detta är de hängivna samlare av afrikanska antikviteter, berättar de.

Kombinerade stolar/lampor av Orta Miklos och en målning av Donna Huanca.
Kombinerade stolar/lampor av Orta Miklos och en målning av Donna Huanca. Foto: Annika Berglund  

”Are You Familiar With Our Concept?” med ett 60-tal verk av konstnärer från hela världen är den största utställningen som visats hittills på CFHILL och hela utställningen bygger på att skapa dialog, både mellan de olika verken och konstnärskapen och mellan verken och besökarna.

Annons

Danska Anna Aagaard Jensens arbetar med skulpturlika möbler som på ett tydligt och handfast sätt vill hjälpa kvinnor att ta plats i rummet. De möbler som visas i utställningen får enbart användas av kvinnor, som den organiskt formade stolen som får en att sitta med benen brett isär och den livmoderformade sängen med lampor i formen av äggstockar – allt infärgat i rosa med pigment från olika makeupprodukter.

CFHILL utställning januari 2020
Enbart kvinnor är välkomna att prova Anna Aagaard Jensens möbler. Måleri av Richard Kennedy och till vänster en lampa av Orta Miklos. Foto: Annika Berglund  

– Det är intressant att se hennes möbler i dialog med målningarna av Richard Kennedy, som hänger intill – hennes feministiska skulpturer mot hans målningar med texter som på olika sätt beskriver en queer, svart, amerikansk mans verkliget, säger Javier Peres.

I samma rum står även duon Orta Miklos lampor/stolar som är gjorda genom att de gjutit betong i nylonstrumpor och sedan byggt upp formerna – lamporna beställdes ursprungligen av Rei Kawakubo till Dover Street Market i London.

”Are You Familiar With Our Concept?” visas 17 januari – 20 februari på CFHILL, Västra Trädgårdsgatan 9, Stockholm

Kaklad fåtölj av Finn Meier, målning av Ad Minoloti.
Kaklad fåtölj av Finn Meier, målning av Ad Minoloti. Foto: Annika Berglund  
Publicerat 15 januari 2020
Annons