lista över de vackraste byggnaderna i världen

10 vackraste byggnaderna i världen

100 av världens mest kända byggnader har granskats utifrån gyllene snittet . Här är de 10 som följer det bäst och därmed är vackrast – vetenskapligt sett.

Annons
Fyra stora kökstrender 2021
Fyra stora kökstrender 2021
1:05

Gyllene snittet var känt redan av de gamla grekerna och har genom tiderna sett som en norm för harmoni inom allt från måleri till arkitektur. Men vilka av världens mest kända byggnader förhåller sig till det gyllene snittet allra bäst?

Det har Roofing Megastore rett ut i en vetenskaplig undersökning som bland annat Daily Mail rapporterat om – här är resultatet.

10 . Slottet Neuschwanstein

Det bayerska slottet, färdigställt 1892, är ett av världens mest kända slott och anses vara förebilden för Törnrosas slott i Disneyfilmen.

Gyllene snittet-procent: 63,1

9. Det dansande huset

Det spektakulära huset i Prag skapade kontrovers när det stod färdigt 1996 – det sticker minst sagt ut om man jämför det med de flesta andra hus i Tjeckiens huvudstad.

Gyllene snittet-procent: 66,9

Foto: Jessica Gow/TT  

8. Taj Mahal

Byggnaden i Agra i Indien är en av världens mest kända byggnader. Shah Jahan lät uppföra det under 1600-talets första hälft som ett mausoleum över sin favorithustru Mumtaz Mahal.

Gyllene snittet-procent: 67,4

Foto: imageBROKER/Olaf Krger  

7. Santa Maria del Fiore

Katedralen i italienska Florens invigdes 1432 och arkitekten Filippo Brunelleschi hämtade inspiration från antika byggnader i Rom.

Annons

Gyllene snittet-procent: 67,5

6. Casa Milà

Huset i Barcelona stod klart 1910 och brukar räknas som Antoni Gaudí och brukar räknas som hans mest expressionistiska byggnad. Kallas i folkmun för stenbrottet.

Gyllene snittet-procent: 68,6

 

5. Vasilijkatedralen

Katedralen på Röda torget byggdes mellan 1555 och 1560 och har blivit ett kännetecken för såväl Moskva som för hela Ryssland.

Annons

Gyllene snittet-procent: 69,1

Foto: Lise Serud/TT  

4. Osaka slott

Slottet i Osaka har blivit ett av Japans mest kända landmärken och är särskilt populärt att besöka under körsbärsblomningen.

Gyllene snittet-procent: 70,4

Foto: ZYLBERYNG Didier / hemis.fr  

3. Westminister Abbey

Den gotiska kyrkan i London är över 1 000 år gammal. Det är där de brittiska kungligheterna kröns, gifter sig och till slut begravs.

Annons

Gyllene snittet-procent: 70,5

Foto: Ray Tang/REX  

2. Marina Bay Sands

Den modernaste byggnaden på listan. Lyxhotellet och kasinot i Singapore stod klart 2010. Marina Bay Sands består av tre skyskrapor som binds samman upptill av ett skeppsformat observationsdäck.

Gyllene snittet-procent: 70,9

Foto: Roslan Rahman  

1. Sankt Paulskatedralen

Katedralen i London är världens näst största och en av den brittiska huvudstadens mest kända byggnader. Arkitekt var Christopher Wren och katedralen invigdes 1708.

Gyllene snittet-procent: 72,3s

Foto: Alberto López  
Publicerat 30 juni 2021
Annons