Emma Olbers Nationalmuseumets Gamla Biblioteket

Designern Emma Olbers har uppmärksammats mycket för sitt arbete, och i år stod hon i centrum för det nyrenoverande Nationalmuseums bibliotek som hon inrett. Olbers har dessutom ett starkt miljötänk i allt hon gör, och belönades nyligen med Residence Stora Formpris utmärkelse Årets miljöprofil.

För Residence tipsar hon om fem böcker med temat miljö, som hjälper dig som vill veta mer och inspireras att göra rätt val i vardagen när det kommer till miljömedvetenhet. ”Vill man dessutom göra det ännu mer miljömedvetet gör man klokt i att konsumera följande böcker som e-böcker”, säger Emma Olbers.

Ekologik: 100 enkla sätt att leva hållbart av Johan Tell

(Max Ström)

I Johan Tells Ekologik finner du som titeln avslöjar 100 konkreta tips på vad du och vi kan göra för att se till att framtiden blir mer hållbar. Möjligheterna vi har att påverka de står i centrum i boken, det handlar om allt från kök, badrum, på resa, semester, hemma och på arbetsplatsen. En perfekt handbok för dig som vill göra skillnad men kanske inte har de självklara verktygen och kunskapen för att göra det.

ekologik johan tell

Det här förändrar allt: kapitalismen kontra klimatet av Naomi Klein

(Ordfront, översättning av Hans O. Sjöström, Joachim Retzlaff & Thomas Andersson)

Med boken No Logo blev Naomi Klein en slags inofficiell ledare för antiglobaliseringsrörelsen, och i Det här förändrar allt ställer hon global uppvärmning mot den moderna kapitalistiska politiska ordningen. De rika blir rikare och samtidigt som jorden töms går allt i mycket högre takt. Klein försöker förstå varför ingenting görs trots att vi vet hur nära en global katastrof vi faktiskt är. En ständigt aktuell och välskriven bok om en skrämmande verklighet.

det här förändrar allt naomi

Eat Good: recept som förändrar världen av Johan Rockström, Victoria Bignet och Malin Landqvist

(Max Ström)

Framställningen av mat är en av de stora miljöbovarna, och särskilt köttindustrin. I den här miljövänliga kokboken tar författarna upp utmaningen det ålägger – vår miljöpåverkan behöver minskas samtidigt som vi behöver få fram hälsosam mat till en allt mer växande befolkning. Det är inga enkla frågor att besvara, men en sak är de flesta överens om: resan måste börja hos varje enskild individ och i dennes kök.

eat good rockström

21 tankar om det 21:a århundradet av Yuval Noah Harari

(Natur & kultur, översättning av Joachim Retzlaff)

Även om Yuval Hararis bok inte enkom fokuserar på miljö hänger allt ihop på ett eller annat sätt. Här tar författaren upp allt från terrorism, miljö, ekonomi och teknik – hur ska vi förvalta den exponentiella utveckling som mänskligheten genomgått de senaste hundra åren? Hur tar vi vidare vårt utvecklade samhälle in i framtiden? Och hur används egentligen makt i dagens politiska klimat?

21 tankar yuval

Omtänk: om små idéer som löser stora problem av Marit Larsdotter, Oskar Sonn Lindell

(Bonnier Fakta)

Många menar att vi i dag står inför en ny typ av grön våg, där miljövänliga färdmedel, ekologisk- och vegetarisk mat samt återvinning är viktigare än någonsin. Omtänk gavs ut 2017 av Naturskyddsförening, och i den möter man nio olika personer som ”vänder miljöproblem till lösningar”. Bland annat träffar vi en jeanstillverkare som lagar ens byxor istället för att sälja nya, en entreprenör som sparar tid och giftig bottenfärg för Sveriges båtägare, och bonden och algodlaren som jagar mesta möjliga avkastning med hållbara tekniker.

omtänk naturskyddsföreningen

Läs mer:

Mäklaren tipsar – 3 saker att tänka på vid försäljning

Fem stilrena julmarknader för den kräsne

8 sätt att fira en miljövänlig jul

Gilla Residence på Facebook