Bästa tvättknepen du inte hade en aning om – med ättika

1:25
Slå på ljud

1. Tar bort dålig lukt

Det kan vara svårt att tro när ättika också luktar illa i sig, men vinäger är faktiskt din bästa vän när det kommer till att få bort odörer från dina kläder när du tvättar.

Parfymerade tvättmedel kan orsaka hudirritationer och utslag, så många människor föredrar oparfymerade alternativ. Då är ättika det bästa alternativet. För att få bort mögeldoft från dina handdukar ska du tillsätta två koppar ättika i ditt vanliga tvättprogram. Om du vill kan du köra en till tvätt utan efteråt också.

När det gäller kläder räcker med en och en halv kopp ättika för att få bort odörer. Ett annat alternativ kan också vara att låta kläderna ligga och dra i kallt vatten med ättika i under 20 minuter innan du tvättar dem som vanligt i tvättmaskinen.

Experterna tipsar om årets största blomstertrender

2. Tar bort fläckar

Ättika är inte bara bra mot dålig lukt – det funkar bra för att ta bort fläckar på. Spreja koncentrerad ättika på fläcken och låt det dra i 15 minuter innan du tvättar. Vid mer envisa fläckar kan det vara värt att prova att blanda en matsked bakpulver med vinäger, som du sedan applicerar på fläcken.

3. Ett naturligt sköljmedel

Sköljmedel är inte bra för naturen, men många vill ändå använda det för att få mjuka handdukar och kläder. Här fungerar ättika som ett naturligt sköljmedel. Häll i ättika i sköljmedelsluckan eller tillsätt innan sista sköljningen av tvätten.

Så inreder vi våra badrum 2021 – 7 stora trender

4. Kan bleka kläder

Ättika ljusar upp och bleker utan kemikalier. Använd det i din vanliga vittvätt eller för att få bort fläckar från dina vita kläder genom att tillsätta en halv kopp ättika i tvättprogrammet.

Vill du få bort till exempel deodorantfläckar från vita kläder, så låt kläderna dra i hett vatten med två koppar ättika tillsatt över natten, och tvätta morgonen efter.

Källa: Tiphero.