Bildextra: Titta in i slotten – så bor Europas kungligheter

Vi är vana vid att se kungligheterna i gyllene spegelsalar och mäktiga marmor-hallar. Men hur ser det egentligen ut hemma hos en kungafamilj privat? Följ med bakom kulisserna hos Europas kungafamiljer.

Annons
Så inreder du snyggt med tv:n
Så inreder du snyggt med tv:n
0:47

Klassiskt modernt hos Victoria och Daniel

Hos vårt svenska kronprinsesspar på Haga slott är sofforna vita och det kungliga arvegodset mixat med modern design och svenska klassiker. Väggarna går i pärlgrått och både de maffiga gardinerna och de klassiska Sulla-stolarna går i korall.

De gamla parkettgolven finns kvar men är förstås nyslipade, och i flera rum har familjen låtit lägga in en underbar, silkig heltäckningsmatta.

Ovanför den obligatoriska öppna spisen ser vi den likaledes obligatoriska spegeln, och på spiselfrisen ett par stiliga, matchande ljusstakar.

Extra allt hos Máxima och Willem Alexander

Hemma hos Máxima och Willem Alexander i Huis ten Bosh Palace gäller extra allt – färg, guld, blommor och formstarkt! Foto: TT  

Kung Willem Alexander, drottning Máxima och döttrarna Amalia, Alexia och Ariane är relativt nyinflyttade på slottet Huis ten Bosch i Haag. Familjens nya hem är på hela 8785 kvadratmeter, och inredningen påminner en hel del om drottning Máxima själv – den är färgstark, modig och en riktig energikick!

Annons

Ett modernt soffbord – som för övrigt påminner om det på Haga slott – bryter av.

Gammalt och nytt hos Mary och Frederik

Hemma hos kronprinsessan Mary och kronprins Frederik på Amalienborg i Köpenhamn finns 22 toaletter, 212 lampor, riddarsal, blomsterrum, mathiss och takterrass.

De 1200 kvadratmetrarna är fördelade på tre våningar, där de två nedre är för arbete och representation, medan den högst uppe under taket är familjens privata våning.

Här ser vi ett av de nyinredda, privata sällskapsrummen – så nyinrett att man ännu inte fått möblerna på plats. Men visst är det ett fantastiskt rum, imponerande men ändå harmoniskt med väggmålningen som en vacker fond.

Modern väggmålning möter kristallkronor och gyllene stuckatur hemma hos Mary och Frederik på Amalienborg. Foto: TT  

Patina hos prins Charles och Camilla

Hemma hos prins Charles och hans Camilla i Clarence House i centrala London har tiden mer eller mindre stått stilla. Stolarna har fått ny klädsel, men resten av vardagsrummet ser ut som det alltid har gjort och de väl använda sofforna har en kunglig patina. Men den kungliga extravagansen finns förstås där ändå – det är ju inte alla som har en förgylld harpa i vardagsrummet!

Hos Charles och Camilla dominerar äldre, traditionella möbler. Foto: TT  

Prinsessfärger på Drottningholm

Detta är kanske det vackraste av Drottningholms slott 192 rum. Det tycker i alla fall drottning Silvia, och det var inte för inte prins Carl Philip och prinsessan Sofia valde att ta bilderna på nyfödde lille Alexander här.

Annons

Den ljuvliga prinsesstårtsdrömmen med sina mjuka färger har ett vackert ljusinsläpp från två håll, och erbjuder dessutom den kanske allra bästa utsikten över slottsparken.

Vintertid fungerar rummet som sällskapsrum, men sommartid förvandlas det till kungaparets privata sommarmatsal – och vem kan motstå en sådan?

Carl Philip, Sofia och lille Alexander i Silvias favoritrum på Drottningholm. Foto: TT  

Typiskt brittiskt hos Kate och William

Fransade soffor och heltäckningsmatta – så ser det ut hemma hos prins William, Kate, George, Charlotte och Louis i deras privata Londonvåning, en typiskt brittiskt inredd 20-rummare på Kensington Palace.

Drinkbordet står längst ner till höger. Fönsterbänkarna är härligt djupa, och soffbord får man leta länge efter, Kate och William kör som väntat med jättepuff i stället.

När Barack och Michelle Obama gästade London kunde vi se att Kate och William har en typisk brittisk smak. Foto: TT  

Traditionellt hos Mette-Marit och Haakon

Den norska kronprinsfamiljens residens Skaugum är byggt på 1930-talet och ligger i Asker, tre mil utanför Oslo. Här är inredningen ganska traditionell på nedervåningen medan övervåningen är mer modern, med öppen planlösning i grått och vitt.

Annons

I vardagsrummet ser det nästan ut som på gamle kung Olavs tid. Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon har bara plockat bort en del möbler, målat väggarna i ljusare grönt och bytt soffor. Ingen undgår heller jättepuffen, som numera har fått ett överdrag av blommig, volangkantad chintz.

En gigantisk historia som väckt reaktioner, ja man kan nog säga att den har delat hela Norge… Roligaste kommentaren? ”Hjälp den ser ut som en dubbelsäng!”

Den öppna spisen i marmor är ett måste, och som hos nästan alla kungligheter tronar det en gammal klocka på spiselfrisen.

Ingrid Alexandra och Sverre Magnus i vardagsrummet på Skaugum där kronprinsfamiljen bor. Foto: TT  

Läs mer:

Sofias stora lyxrenovering – av Villa Solbacken

Doktor Mikael säljer sin lyxvilla – kika in

Lotta Lundgren säljer sin lägenhet med studiokänsla – se bilderna här

Publicerat 01 februari 2021
Annons