Claes Daléns guide till en perfekt weekend i Rom

Lyxhotell, barer, hotellpooler och en massa mat. Claes Dalén guidar till en lyxweekend i den italienska huvudstaden.

Annons

Italiens huvudstad bjuder på bra mycket mer än antika monument och turistfyllda torg. Här finns fantastiska hotell, modern arkitektur och Italiens bästa mat. Åk på en weekend till Rom för att starta våren, eller påbörja din sommarsemester i Italien med några dagar i staden.

Här listar jag mina favoriter i Rom just nu – en blandning av italiensk lyx, genuin mat och spektakulära byggnader.

Hotell

Aldrovandi Villa Borghese Rom
 

Aldrovandi Villa Borghese

Precis intill parken Villa Borghese ligger Hotel Aldrovandi. Ett litet avsides läge som är mer en fördel än en nackdel. Med lummiga omgivningar i lugna kvarter är detta hotell en riktig oas i en annars hektisk stad. Hotellet bjuder på flera bra restauranger varav en med Michelin-stjärna, och frukosten är en av de bästa i stan. På sommarhalvåret är poolområdet i trädgården den perfekta tillflykten efter en dag på Roms gator. Rummen är rymliga och servicenivån är hög. Vill man inte promenera de 20 minuter det tar att komma in till stadskärnan via parken, erbjuder hotellet skjuts in till Spanska trappan.

Annons

Hotel de Russie

Roms främsta och mest kända lyxhotell är klassiska Hotel de Russie (länk till Hotels.com), centralt beläget intill Piazza del Popolo. Ståtlig arkitektur, vackert inredda rum och oklanderlig service har gjort detta hotell till det självklara valet för skådespelare, författare och politiker i över ett sekel. Bor du inte på hotellet är ett tips att besöka restaurangen Le Jardin de Russie för att uppleva hotellets vackra innergård över en lunch, middag eller drink.

JK Place Roma Rom
 

JK Place Roma

Nyöppnade JK Place Roma är precis som sina systerhotell i Florens och på Capri ett lyxigt boutiquehotell med bästa läge. Inredningen är påkostad, personlig och färgstark, både i de vackra rummen och i den välbesökta restaurangen JK Café. Stämningen är intim och personalen engagerad. JK Place är därför ett perfekt val för den som letar efter en lugn tillflykt i Roms hjärta. I sommar öppnar JK Place sitt fjärde hotell, denna gång i Paris.

Annons

Hotel Vilòn

Efter en omsorgsfull renovering av en vacker gammal byggnad intill Palazzo Borghese kunde Hotel Vilòn slå upp portarna. Den historiska arkitekturen sätter prägeln på hotellets atmosfär, men bryts av med den tydligt Art Deco-influerade inredningen. Med sina personliga rum, fantastiska innegård och populära restaurangen Adelaide är detta hotell verkligen en riktig pärla i Roms gränder.

Restauranger och barer

Trattoria Pallotta

Det är nästan 200 år sedan Trattoria Pallotta slog upp dörrarna intill Ponte Milvio i de norra delarna av Rom. Här serveras hemmagjord pasta, vedugnseldade pizzor och många romerska klassiker. På sommaren sitter man helst i restaurangens vackra trädgård, en romantisk och lugn plats som är ideal för en informell middag.

Pierluigi, Rom
 

Pierluigi

Pierluigi är en av Roms äldsta och bästa fiskrestauranger. Sedan 1938 har denna restaurang varit ett självklart val för inbitna romare såväl som för internationella gäster. Interiören är sofistikerad och avskalad men samtidigt mysig och inbjudande. På sommarhalvåret sitter man bäst på den stora uteserveringen på torget. Tagliolini med hummer från Medelhavet är en favorit på menyn.

Annons

Al Moro

På en gömd liten gränd runt hörnet från Fontana di Trevi är Trattoria al Moro belägen. En genuin italienare mitt i stadens mest myllrande kvarter, med ett kök baserat på färska och lokala råvaror. På sommaren finns en uteservering, men bäst sitter man inne i den charmiga restaurangen som är full av lokala stammisar. Missa inte signaturrätten Spaghetti al Moro och den fantastiska smultrontårtan.

Taverna Trilussa

Den mysiga stadsdelen Trastevere är känd för sina många restauranger och Taverna Trilussa är en av de bästa i området. Njut av en riktig italiensk upplevelse med vällagad romersk mat, bra service och härlig atmosfär. Boka gärna bord i förväg och sitt under vinrankorna på uteserveringen om vädret tillåter.

Palazzo Dama Rom
 

Palazzo Dama Hotel Pool Bar

Palazzo Dama är ett av väldigt få hotell i Roms stadskärna med en egen utomhuspool. Uteserveringen vid poolen är den perfekta platsen för en aperitif i eftermiddagssolen. Liksom resten av hotellet är miljön elegant, avslappnad och harmonisk.

Annons

Jerry Thomas Speakeasy

Denna lite hemliga men prisbelönta bar är det perfekta stället att avrunda en lyckad kväll på. Välblandade cocktails, 20-talsinspirerad inredning och en härlig atmosfär har gjort Jerry Thomas populär bland romarna. Låt de kunniga och trevliga bartendrarna guida dig genom cocktailmenyn för att hitta något som passar just dig.

Att göra

Colosseo Quadrato Rom
 

Colosseo Quadrato

2015 flyttade det italienska modehuset Fendi in i nya högkvarter i ikoniska Palazzo della Civiltà Italiana. Byggnaden som stod färdig 1937 kallas också Colosseo Quadrato och det är lätt att förstå varför med dess symmetriska bågar och fasad i travertin. På nedre plan anordnar Fendi olika utställningar med jämna mellanrum, men för den som är intresserad av arkitektur är byggnaden väl värd ett besök bara för de exteriöra miljöerna.

La Posta Vecchia Rom
 

La Posta Vecchia

Är man sugen på att kombinera sin resa till Rom med en vistelse vid den närbelägna kusten är hotellet La Posta Vecchia ett oslagbart val. Hotellet bjuder på italiensk lyx när den är som bäst; avslappnad, elegant och lite patinerad. Här finner man den perfekta avkopplingen intill havet och kan njuta av hotellets vackra omgivningar, välrenommerade restaurang och unika rum.

Annons

Neve di Latte

För att få uppleva Roms bästa gelato måste man ta sig en bit ifrån de mest centrala kvarteren. På Neve di Latte i stadens nordvästra delar finner du nämligen den. Gelaton här är i en klass för sig trots den tuffa konkurrensen. Baserad på endast naturliga och lokala ingredienser har den perfekt konsistens och rena smaker.

Maxxi Rom
 

Maxxi

Maxxi är Italiens nationella moderna museum. Här visas konst, design och arkitektur från 2000-talet. Förutom de stora utställningarna hålls här regelbundet kurser, föreläsningar och workshops. Utöver den skatt av modern kultur som Maxxi besitter är själva byggnadens spektakulära arkitektur, ritad av Zaha Hadid, i sig värd ett besök.

Läs mer:

3 barnvänliga designhotell i Grekland

Svenska låtskrivaren öppnar musikhus med Ett Hem

Residence möter grundarna av Nordic Knots

Publicerat 24 maj 2019
Annons