Plantagen har precis släppt den andra delen av sin årliga rapport Växttrender, där temat är ”Bra för bin: En levande trädgård som hjälper pollineringen”. I den har bland annat experterna Johan Orre, hortonom, Lotta Fabricius Kristiansen, sakkunnig biodling och pollinering, samt Stefan ”Trendstefan” Nilsson bidragit med input.

Den stora trenden för 2019 är att vi blivit mycket mer miljömedvetna, men också på sättet som vi själva tar hand om vår trädgård. Bipollineringen är ett hett ämne där fler och fler inser vikten av att bin och andra insekter trivs i din trädgård. Det är någonting som är väldigt bra både för din trädgård och insekterna själva.

bi pollinering

Medvetenhet kring vikten av pollinering av växter

Det senaste årens alarmerande rapporter och vetenskapliga texter om hur bin och andra insekter är på väg att dö ut påverkar konsumenterna, enligt rapporten. ”Hållbarhetsfrågor och det växande miljöengagemanget spelar en viktig roll. Man vill känna att man värnar om vår historia och om naturen genom att odla kulturväxter och ängsblommor på tomten,” säger Stefan Nilsson.

Biodling ökar i popularitet

Många tänker förmodligen att en biodling kräver djupgående kunskap och en stor mängd tid. Faktum är att det är enklare än så – det finns olika alternativ för den som är intresserad, bland annat kan man hyra in sig i ett bisamhälle, eller efter en enkel nybörjarkurs starta ett eget bisamhälle. Det räcker med en bit mark, och grannar vill oftast ha fler bin som pollinerar deras blommor och växter. Ett stort plus är att du själv kan räkna med omkring 30 kilo honung per år.

insektshotell

Positivt med (lagom) stökig trädgård

Enligt Växttrender är det bara positivt att låta trädgården vara lite stökig. Många tycker om att ha en perfekt gräsmatta och välansade buskar och träd, men det är inte alltid som det är positivt för insekterna. Tips är att anlägga en blomsteräng, mycket populärt bland insekter. Du kan också tillverka insektsbon och göra i ordning vattenbad. Även insekter blir törstiga. Låt växter och blommor blomstra!

Yngre trädgårdsfantaster värnar om det ekologiska

Intresset för biologisk mångfald har enligt rapporten ökat – vi väljer växter som bidrar till mångfalden, och hos yngre människor har den ekologiska aspekten blivit allt viktigare.

Läs mer:

JOYN om Milano-utställningen ”HEMMA gone wild”

9 fina trender: vardagslyxigt detaljer i köket

String firar 70 år och samarbetar med Mats Theselius

Gilla Residence på Facebook