Busskuren på Ekerö är inspirerad av Harry Potters värld.

1:48

Efter reklamen: Sverigeguiden: Nynäs slott och Grinda gårdsglass

(1:48)

I villaområdet Älvnäs på Ekerö utanför Stockholm står busskuren som inte liknar någon annan. För design står Hans Christiansen som i DN berättar om sin inspirationskälla – brittiska tv-serien Tillbaka till Aidensfield. Sedan kuren blev klar har besökare även noterat en annan likhet.

»När det blev snack om Harry Potter och att den varit med i en film, då var hela vägföreningens styrelse med på tåget, då var det bara att köra«, säger han till tidningen.

Känd från brittiska filmer och tv-serier

busskur på ekerö

Mitt i ett villasamhälle står den lekfulla busskuren.

Hans Christiansen är ordförande i väg- och tomtägarföreningen i Älvnäs. När en busskur i området skulle rustas upp kom han med förslaget att skapa en replika av kuren vid Goathlands tågstation i England. Tågstationen i fråga har agerat kuliss i flera brittiska tv-serier och filmer, bland annat i filmerna om Harry Potter.

»Byggnadsnämndens ordförande i Ekerö tyckte att busskuren var fantastisk och sade att det inte behövs något bygglov eftersom den är ett vindskydd«, säger Hans Christiansen.

Det är inte första gången som väg- och tomtägarföreningen sätter upp sevärdheter i området.

»Vi tycker det är kul att göra sådana här grejer, vi har ju en lekpark också med lite nostalgiska grejer, bland annat en minikopia av de ljusblå bussarna som gick hit från Brommaplan i gammal tid«, berättar Hans.

13 märkligaste byggnaderna i världen värda ett besök

Så hittar du till Harry Potter-busskuren

Vill du besöka Harry Potter-busskuren är det busslinje 305 från just Brommaplan du ska hoppa på. När du stiger av i Älvnäs står kuren där och väntar.

Detaljerna är många. Inuti kuren finns en målning som föreställer en öppen brasa. På en av fönsterrutorna står att du kan stiga på för att komma till Ticket Office och Waiting Room. På en annan ruta skyltas att det finns ett Railway Café. På dörren hänger en Timetable och på skylten ovanför ingången står ”Goathland – Aidensfield – Hogsmede”.

detalj ur harry potter-inspirerad busskur på ekerö

Stig in i värmen! Den väggmålade brasan är alltid tänd.

Bada i vin, öl eller mjölkchoklad – här är 6 udda europeiska resmål till din bucketlist
detalj ur harry potter-inspirerad busskur på ekerö

Glöm inte att lösa biljett innan du går på bussen.

Allt detta är förvisso hittepå, men de många inslagen skapar en fantasifull helhet.

Hans Christiansen hintar om att det kan komma att dyka upp fler påhittiga kurer i framtiden.

»Vi kanske kan ha olika teman, det skulle kunna bli en fin busstur för folk«, säger han till DN.

Quiz: Hur bra koll har du på svenska städer?

Källa: Dagens Nyheter