Layered-grundarens bästa Gotlandstips

Malin Glemme är ägare till matt- och möbelproducenten Layered och nybliven sommargotlänning i Ronehamn. Hon har valt sina favoriter på södra Gotland.

Annons

På kort tid har matt- och inredningsföretaget Layered väckt mycket uppmärksamhet för sina moderiktiga och vågade mattor. Grundaren Malin Glemme har ett förflutet på H&M där hon arbetade med inköp, specialkollektioner och designsamarbeten – något som hon tagit med sig till inredningsbranschen där Layered arbetar med ett kollektionskoncept av modesnitt. För Residence har Malin valt sina sommarfavoriter på södra Gotland.

Gula Hönan

Rone

Familjeägt pensionat i en gammal grosshandlarvilla från 1800-talet i Rone på vägen ner till Ronehamn. Originalinredningen är bevarad och de serverar fantastisk mat både i huvudrestaurangen och i den enklare bakfickan Picanterian med sydamerikansk inriktning. Ur högtalarna flödar Edith Piaf och råvarorna kommer från lokala aktörer och de egna odlingarna i köksträdgården. Vi brukar också passa på att handla pinfärska ägg och egenodlade grönsaker i deras lilla butik.

Annons

Hablingbo Creperie

Hablingbo

Keramikern Åsa Lindström och hennes man Santo driver detta ställe väl värt ett besök. En så härlig atmosfär, med en gammal lagård som nu hyser en keramikbutik med Åsas välkända muggar. Strax bredvid, i det tidigare stallet, ligger crêperiet med fantastiska matiga gallettes eller söta crêpes med olika smaksättningar. Vissa somrar har de en kreativ och annorlunda liten cirkus i egen regi i anslutning till crepêriet. Älskar när man har ett brokigt utbud som detta!

Fide Fajans utanför Burgsvik är ett måste för keramikfantaster.
Fide Fajans ligger så klart i Fide på södra Gotland, utanför Burgsvik. Ett stopp här är ett måste för keramikfantaster.  

Fide Fajans

Fide

I den här fina butiken trängs vacker keramik med vinrankor och klätterrosor. De mjuka pastellfärgerna på keramiken skapar en sådan ro och växterna verkar noggrant utvalda i färger som väl harmonierar med keramiken. Ingela Karlsson heter keramikern som har skapat denna oas.

Annons

Kuriåsa

Rone

Utanför Rone ligger denna lada som säljer ett mycket fint urval av antikviteter till humana priser. Ägaren Åsa har precis den där rätta fingertoppskänslan att hitta de små och stora unika grejerna som väcker ett starkt habegär.

Havsängen erbjuder glamorös camping på vid Ljugarn på Gotland.
Foto: @havsangen på Instagram.  

Havsängen glamping

På stranden i Ljugarn kan du hyra ditt eget fina canvastält. Vi bodde där en natt förra sommaren. Jättefint inrett med trägolv inne i tältet, mattor och fin inredning – ett litet lyxigt minihem på bästa sjötomten. Inga liggunderlag och sovsäckar här inte! En stor skön dubbelsäng väntade på oss. På morgonen kom en frukostkorg komponerad av Smakrike krog, som ligger alldeles nära. Bästa frukosten på första parkett.

Bastun i Burgsvik

En helt unik bastu som också är är ett allaktivitetshus. Huvudattraktionen är den vedeldade bastun, men huset är en attraktion i sig, där den tornar upp sig alldeles vid strandkanten med en fantastiskt utsikt ut över havet. Huset restes för bara 2 år sen och är under ständig utveckling och meningen är att man ska ha fester, konferenser, utställningar mm i huset Vi i vår familj älskar bastubad och det här är verkligen ett eldorado för bastuentusiaster.

Läs mer:

Så ser Layereds nya mattkollektion ut

Layereds grundare: ”Bra design utmanar och ifrågasätter”

Min stil: Eklektisk elegans hos Layereds grundare Malin Glemme

Publicerat 12 juli 2018
Annons