Coastal Grandmother.

Nya otippade trenden från Tiktok – är du en ”Coastal Grandma”?

Säsongens mest otippade, otrendiga supertrend kommer från Tiktok. Anna Hellsten har insett att hon sätter den till 100 procent.

Annons
Kika in i Gotlands mest unika prästgård
Kika in i Gotlands mest unika prästgård
1:59

I min vänkrets leker vi ibland en otäck liten tankelek. Ungefär så här kan det låta: »Hur mycket skulle du ha för att stå i en krogkö, dricka rumsvarm white russian och inte få åka hem förrän 5 på morgonen?« Eller »Hur mycket skulle du ha för att bo i ett tält på Roskilde med bara våtservetter som hygienprodukt?«Siffrorna brukar landa på sexsiffrigt, följt av utdragna rysningar inför de fiktiva prövningarna innan vi alla går hem och lägger oss i våra bekväma och färgkoordinerade sängar, givetvis innan klockan slagit midnatt.

Annons

Den där sortens preferenser har det ofta fnysts åt – själv vet jag inte hur många pikar jag fått genom åren för att jag aldrig gillat att gå ut och festa. Men nu är jag medelålders och har upptäckt att vi är många som samlas bakom samma trivsamt komfortabla ideal. Idealet har numera dessutom ett namn: coastal grandmother. Begreppet har letat sig ut från appen Tiktok där den unga, blonda profilen Lex Nicoleta både myntat och trademarkat det – och det har fått en enorm spridning. Kanske för att CG-livet är rent och rymligt, bekvämt och luktar gott – tänk motsatsen till en studentlägenhet, tänk prunkande hortensior, tänk allt som lanseras med begreppet »artisanal«. Fortfarande inte helt tydligt? Okej, tänk på It's complicated, ur-coastal grandmothern Nancy Meyers mysiga skilsmässokomedi där Meryl Streep driver ett lyxbageri och har mogensex med sin exman (Alec Baldwin) i ett hem som får era Österlenslängor att se ut som straffläger. Mogensexet inleds förvisso efter en festfylla, men i en femstjärnig hotellrestaurang och på lyxsprit och crand cru-viner.

Annons
Meryl Streep.
Meryl Streep som mogen, elegant och avslappnad coastal grandmother i Nancy Meyers film It's complicated från 2009 – ett stilideal som blivit nytrendigt tack vare Tiktok.  

En CG har slutat med shapeunderkläder och äter gärna kvalitetskolhydrater. Hon har i princip slutat med högklackat också. Hon tycker om kimonor och kaftaner i exklusiva men ansvarsfulla tyger, hon gillar stråhattar och trädgårdskläder, hon tycker om de chica och klimatsnälla sneakersarna från Allbirds och Birkenstock-modellen med stora metallspännen. Hon har inga problem med att håret börjar vitna men skulle aldrig komma på tanken att klippa sig som Maud Olofsson. Hon vet vid vilken temperatur vin smakar bäst, hon köper ägg från en bonde i grannskapet. När CG kliver upp ur sina kvalitetslakan på morgonen dricker hon ekologiskt kaffe ur en dyr vintagemugg, i stillhet, helst på verandan. CG har inga döda krukväxter. CG använder givetvis sitt kök flera gånger dagligen.

Annons

CG är en amerikansk företeelse, och det är också längs de kaliforniska och nordöstra kusterna man hittar praktexemplaren. Som Nancy Meyers själv förstås, eller hemmakocken Ina Garten som kallar sig för »barefoot contessa« – barfotagrevinna – och lagar provocerande mysig mat bland shabbychica blomstervaser. Man skulle kunna tro att livsstilsgurun Martha Stewart är sinnebilden, men det är bara delvis sant: hon umgås lite för mycket med familjen Kardashian (något mer icke-CG är svårt att föreställa sig) och hon är också onödigt rik. För CG-stilen är nu inte billig – strandtomter är som bekant inget man hittar på loppis – men den handlar i grund och botten mer om smak än om pengar. Eller, som Martha själv uttryckt saken, »a true Nancy Meyers coastal grandma would never have any sort of cheesy, beach-themed décor«. Inga graverade stenar alltså, inga tavlor med flipflops. Det krävs inte ens en kust, mer en, hur ska vi säga, kustförståelse. Män kan för övrigt också vara coastal grandmothers: skådespelaren och programledaren Stanley Tucci är ett bra exempel, en man som både tycker om handgjorda salladsbestick i trä och att strosa runt och lukta på frukt i Italien.

Annons

I Sverige är det däremot förtvivlat ont om CG:s, trots att vi har jättemycket kust. Kanske beror det på att vi är både lite för proggiga och lite för nyrika? De med mycket pengar är mer fokuserade på walk in closets och hemmaspa, medan proggarna tycker att vackra saker är ytliga och aldrig skulle få för sig att bära vitt eller torka lite lavendelkvistar för nöjes skull.

Nancy Meyers.
Romkom-regissören Nancy Meyers är hjärnan bakom stilen.  

Sverige är också ökänt ungdomsfixerat, och en av de stora lockelserna med coastal grandma-stilen är att den inte handlar om ungdom – tvärtom. Coastal grandma förutsätter nämligen en viss uppnådd ålder, även om man rent tekniskt inte behöver ha barnbarn. En CG är däremot inte synonym med det vi på lätt nedsättande svenska brukar kalla en kulturtant: CG har med åren visserligen byggt upp ett kulturellt kapital men det är underförstått, aldrig huvudsaken. En CG skulle aldrig posta foton på Instagram om lektyrvalet från sin bokklubb, men däremot på den generösa middagsbjudningen hon ställer till med efteråt. Och om en CG går på teater tar hon en bild på champagneglaset (singular) före och skriver på sin höjd att föreställningen var ”marvellous”.

Annons

Det kanske allra mest sympatiska med stilen är hur den blivit ett efterlängtat estetiskt korrektur till nollnolltalets hemska vurm för nyproducerat och högblankt – en era då det inte var klimatskammigt utan beundransvärt att göra om köket vartannat år. Coastal grandma är däremot en stil att stanna i, att mogna in i, en som – till skillnad från nästan allt annat här i livet – bara blir trivsammare med åren. För egen del har jag redan målat köket i samma dammblå nyans som i Nancy Meyers-filmen The intern. I helgen ska jag ut och leta upp en vintageskjorta i vällingfärgat linne. Havsutsikten, den får jag helt enkelt föreställa mig.

Costal grandma

Pläd från Svenskt tenn, 10 000kr.
Pläd från Svenskt tenn, 10 000kr.  

1. En coastal grandmother har minst en svindyr pläd, som denna i mohair, 10 000:-, Svenskt tenn.

Annons
Jacka från Rodebjer, 3 795 kr.
Jacka från Rodebjer, 3 795 kr.  

2. Mysjacka Alora pearl, 3 795:-, Rodebjer.

Meryl Streep i filmen It´s complicated, gigantiskt kök är en coastal grandmother-dröm.
Meryl Streep i filmen It´s complicated, gigantiskt kök är en coastal grandmother-dröm.  

3. I den romantiska komedin It’s complicated bor Meryl Streep i ett »Spanish-style ranch house« med gigantiskt kök. En riktig coastal grandmother-dröm.

Annons
Diane Keaton i filmen Something´s gotta give, där blev hon en CG-stilikon med sin fiskarhat och Gaptröja.
Diane Keaton i filmen Something´s gotta give, där blev hon en CG-stilikon med sin fiskarhat och Gaptröja.  

4. Nancy Meyers-filmen Galen i kärlek (Something’s gotta give) gjorde Diane Keaton till en CG-stilikon i fiskarhatt och Gaptröja.

Fiskarhatt från Arket, 590 kr.
Fiskarhatt från Arket, 590 kr.  

5. Fiskarhatt i linne, 590:-, Arket.

Annons
Kaftan från Rodebjer, 2 995 kr.
Kaftan från Rodebjer, 2 995 kr.  

6. En kaftan är en CG:s bästa sommarplagg, förlåtande men elegant. Agave aquatic, 2 995:-, Rodebjer.

Tofflor från Birkenstock, 1 500 kr.
Tofflor från Birkenstock, 1 500 kr.  
Annons

7. Bekvämt men snyggt. Madrid big buckle, 1 500:-, Birkenstock.

Soffa från Svenskt tenn, 86 500 kr.
Soffa från Svenskt tenn, 86 500 kr.  

8. CG-stilen kan beskrivas som »creamy dreamy«, som soffan 703 i vit linnemix, 86 500:-, Svenskt tenn.

Cameron Diaz i filmen The Holiday, där är hon underbar i coastal grandmother stilen.
Cameron Diaz i filmen The Holiday, där är hon underbar i coastal grandmother stilen.  

9. Även Cameron Diaz är underbar som coastal grandmother i Nancy Meyers gamla julfilm The holiday.

Annons