Imke Janoschek väljer favoriter för att förgylla växthuslivet under sommaren.

0:56

Efter reklamen: DIY: Så odlar du potatis i kruka.

(0:56)

Min woman cave, ett växthus på 15 kvadratmeter som står i min villaträdgård, är mitt happy place alla kategorier. Den ska kanske pyntas lite till denna sommar.

Ett glashus bjuder på magi under våren men i juni och juli blir det lätt galet varmt. För att kunna avnjuta en frukost bland tomatplantorna behövs skugga för växt och människa. Man vill ha bra kläder, och då och då tända ett ljus till sin kopp te, eller om man har bjudit en kompis på ett glas vin. Här kommer några favoriter för sommaren i växthuset.

1. Sköna sommarplagg

Tycker att det där med trädgårdsklädsel inte är helt lätt att få till. Man vill ha det avslappnat, inte för varmt, inte för dragigt, det ska gå att röra sig i det, man vill inte se helt galen ut när grannarna hejar över staketet... För riktiga grävjobb och tuffa ogräskrig där jorden yr runt huvudet klär man sig såklart mer robust. Men den här tänker jag fungerar för lättare trädgårdsjobb som pollinering med pensel, att så en rad rädisor, att mula några bladlöss mellan fingrarna och för att slappa i hängmattan.

Filippa K:s strandtunika, Beach tunic, 1 200:-, filippak.com. (länk till Apprl)

2. Parasoll i bambu

Ett växthus är toppen i mars, april och september, men månaderna däremellan är det väldigt lätt att få värmeslag. Temperaturen kryper snabbt upp över 25 graders-strecket. Många jobbar med skuggväv, men jag tycker att det är lite meckigt.

Ett vackert parasoll i bambu ska jag testa i växthuset, då kanske jag slipper hålla på med lakan och gardiner för att skugga?

Detta kommer från Mimou och säljs via Katrinbaath.se, 2 195:-.

4 drömmiga sommarhus vi inspireras av just nu

3. Belysning för sommarkvällar

Varma mörka augustikvällar ska jag tända små oljelampor. Dessa kommer från Typeo.se, 160–540:-.

Maxa ditt sommarboende – inspireras av Wingårdhs

4. The year of the Birkenstock

Birkenstock är årets sko, alla ska ha så foträt som möjligt 2021. Het ortopedlyx är det nya svarta vilket är helt perfekt för fötter med några decennier under sulan. Inredningsikonen Faye Toogood har gjort ett samarbete med korksule-företaget, 3 800:-, birkenstock.com.

5. Verktyg för växthus och trädgård

Tänk på att trädgårdsjobb lätt sliter på leder och allt möjligt annat. Att gå i närkamp med 200 maskros-rötter märks på handleder och knän till exempel. Därför är det bra om du satsar på ergonomiska redskap som inte är onödigt tunga.

Gräv där du står med ett ergonmiskt set från Fiskars, 199:-, clasohlson.com.

6. Trädgårdsbord för livet

6. Avlastningsbord för tekopp eller kakfat! Fint litet bord med marmorskiva av Per Söderberg, 12 200:-, noearlybirds.com.

7. Egenvård med handkräm

Trädgårdsarbete är otroligt uttorkande för händerna, så denna handpeeling från Lilla Bruket hoppas jag på.

Restorative handpeel, 400:-, lyko.com. (länk till Lyko)