klimatsmart topp

Så bygger du klimatsmart

Julia Lindeborg från Lindeborg Eco Retreat utanför Nyköping tipsar om hur du bygger klimatsmart.

Annons
Renoveringarna som höjer värdet på bostaden
Renoveringarna som höjer värdet på bostaden
0:53

Sedan några år tillbaka driver Julia och Carl Lindeborg Eco-retreat  utanför Nyköping, en liten gård med småskalig får-hållning och ekologisk odling. Här har de tillsammans med White Arkitekter byggt om en lada till ett retreat med en yogasal och två sviter och ett dubbelrum. Retreatet erbjuder konferenser och övernattningar.

Julia och Carl Lindeborg flyttade från Stockholm till Vrena för att kunna leva ett klimatsmartare liv. ”När vår son föddes för sju år sedan, insåg vi att vi måste göra någonting drastiskt för miljön,  för att han ska kunna leva ett fullgott liv om trettio år”, säger Julia.

Annons

Ombyggnaden av gården och ladan har således gått helt under förutsättningen att alla val ska vara ekologiska och klimatsmarta. Träet kommer så långt som möjligt från den egna skogen. Klinkern är återvunnen, och all färg är växtbaserad. Julia och Carl har lärt sig otroligt mycket och bland annat investerat i en biokolanläggning för uppvärmningen. Det kanske inte alla kan göra. Men vi har bett Julia om några mer lätt genomförbara tips, om du går i byggtankar och vill minska ditt klimatavtryck.

Läs hela reportaget om Eco-retreat i nästa nummer av Residence!

yoga eco retreat
Yogasalen på Eco-reteat. Golvvirket kommer från den egna skogen och träden har fällts med hjälp av gamla arbetshästar.  

”Det går att göra klimatsmarta val genom hela byggprocessen,” säger Julia. ”Men det mesta behöver man beställa på nätet, eftersom det inte finns i bygghandeln än.”

Annons

1. Leta alltid efter den mest hållbara lösningen, genom hela byggprocessen

”Den finns där, men kanske inte i din bygghandel än, leta på nätet.”

kök eco retreat
Bord från Melo Design och stolar från &Tradition. Väggarna är impregnerade med Organowood. Köket är laserad vattenbaserad bets från Auro.  

2. Välj så naturliga, rena material som möjligt

Lindeborgs Eco retreat
 

Helst miljömärkta. Undvik allt som innehåller plast. Välj även svenskt och lokalproducerat.

Annons

3. Låt gamla material och metoder komma till heders

Använd exempelvis återvunna takpannor eller lerklina väggarna.

4.  Välj trä

badrum eco retreat
Foto: Jenna Peffley  

Vi har valt att använda så mycket trä som möjligt rakt igenom bygget av Ekoladan. Vi hade förmånen att ta trä från egen skog. Annars välj miljömärkt trä. Välj också att behandla dem med miljövänliga alternativ så som golvvax från Auro. Till träbehandling utomhus kan man välja Organowood behandlat virke istället för tryckimpregnerat virke.

Annons

5. Välj återvunnet

Till grunden valde vi återvunnet skumglas i stället för betong. Allt klinker och kakel är gjort på 100% återvunnet kakel i Ekoladan.

6. Välj miljösmart isolering

Till isolering finns det flera miljösmartare alternativ: ull, hampa och borfri cellulosa i stället för mineralull och cellplast.

7. Välj plastfri färg

Foto Pia Ulin Lindeborgs Eco Retreat
 

Det finns växtbaserad naturlig färg från Auro. Julia valde det för utsidan av ladan i stället för falufärg som innehåller bly.

Läs mer:

Inred för mindre skärmtid hemma

Lyxig styling med loppisfynd

IKEA sjösätter ny affärsmodell – hyr ut sina möbler

Publicerat 13 mars 2019
Annons