Så fyller du diskmaskinen på rätt sätt – vanliga misstagen

Hur svårt kan det vara att fylla diskmaskinen på rätt sätt? Svårare än man kan tro, visar det sig. Här är alla tips på hur du optimerar diskmaskinen och undviker de vanliga misstagen – du kan ha gjort fel hela livet.

Annons
1:20

Hur man fyller diskmaskinen på rätt sätt kan vara ett hett ämne i hushållen, där de allra flesta har ett eget system för hur man ska göra.

Men det kan vara så att man har fyllt diskmaskinen på helt fel sätt hela livet. Huffington Post har med hjälp av experter nu rätt ut hur man ska göra för att optimera sin bästa vän i köket.

Den övre våningen ska fyllas med glas, muggar och små skålar med öppningen neråt, och är deras bottnar konkava kan det hjälpa att luta dem lite åt sidan för att undvika vattensamlingar.

– Allt gjort av plast borde också vara på övre våningen, för värmen kommer från botten och kan få plasten att ändra form, säger köksbloggaren Heloise Blaure, och fortsätter:

– Spatlar, slevar och andra stora köksverktyg borde ligga ner på över våningen med kaffemuggarna och skålarna. Ställer man dem rakt upp med besticken så kan de hindra vattnet från att spraya rent allt annat.

Annons

Den nedre våningen i diskmaskinen, där ska man ställa tallrikar, stora skålar, kastruller och formar. Sätt de stora föremålen åt sidan så att de inte blockerar sprayen i maskinen.

I bestickhållaren ska, som höres, besticken stå – men det är viktigt att att handtagen är nedåt och matdelen uppåt. Enda undantaget för den regeln är knivarna, för att man ska undvika att skära sig på dem.

Undvik de här fem vanliga misstagen

Här är fem vanliga misstag man borde undvika när man fyller sin diskmaskin.

1. Lasta inte för mycket. Det är bra att man försöker spara vatten och vill köra så mycket disk som möjligt, men fyller man maskinen för mycket är det ändå en del som kommer behöva diskas igen, på grund av att det inte blir rent första gånge.

2. Var noga med var du lägger de stora föremålen. Ha inte platta ugnsformar och dylikt nära diskmaskinens dörr, utan ställ dem längre bak. Är de nära dörren kan de hindra diskmedel från att ta sig till resten av disken.

Annons

3. Lägg inte ugnsformar ner – ställ dem på sidan. Stora föremål ska alltid lastas in i diskmaskinen på sidan, speciellt om man har en lite äldre diskmaskin.

– Det här är extra viktigt för äldre diskmaskiner som inte sprayar ovanifrån också, för den form eller kastrull som blockerar den undre sprayen kommer fungera som en sköld, och hindra vatten att ta sig till den över hyllan, säger Aleka Shunk, matbloggare.

4. Ställ inte allt åt samma håll. Vattnet kommer från mitten av diskmaskinen, så det man borde göra är att fylla diskmaskinen så att allt är vänt åt mitten, så att det exponeras för sprayen ordentligt.

5. Lämna inte mat på tallrikarna – men fördiska inte heller. Här är det viktigt att hitta balansen. Skrapa av alla mat från tallrikarna innan du stoppar in den i diskmaskinen, för att undvika att disken inte blir ren. Men har du en diskmaskin som har mindre än ett årtionde på nacken så behöver du inte ställa dig och fördiska – det är bara slöseri med tid, vatten och värme.

Läs mer:

Snygg och smart förvaring för badrummet – 19 köptips!

Smarta knepet med kryddburken – som du inte visste om

Uppdatera dukningen med 15 vackra vinglas

Publicerat 22 december 2020
Annons