Så inreder du med ljud – 5 bästa tipsen från proffsen

Att inreda med ljud är inte det enklaste, trots att forskning visar att rätt ljud innebär ett större välbefinnande i hemmet. Residence lät tre ljudproffs berätta hur du bäst inreder med musik.

Annons

Att inreda med ljud är inte det lättaste. För den som inte är hifi-nörd är ljud ett detalj som man lätt förbiser när man inreder sitt hem: klumpiga och fula högtalare tar plats, bidrar med sladdtrassel och är ofta ett dyrt inköp. Detta trots att studier visat att rätt ljud skapar ett större välbefinnande i hemmet, och gör det mer socialt.

 

Ljudföretaget Sonos har på grund av detta startat ett initiativ man kallar Sonos Sound Bites – ett initiativ där företaget ska utforska ljud i samtiden. Förra veckan anordnade man därför ett samtal med Auktionstipset-duon Lisa Milberg och Leo Forssell hemma hos Leo om varför musik ska vara en självklar del av heminredningen.

 

Både Lisa och Leo har en bakgrund inom musikens värld, Lisa som medlem i The Concretes och med nya bandet Miljon, och Leo som klubbarrangör på bland annat Trädgården och Under Bron. Idag arbetar de tillsammans med både Auktionstipset.se och inredningsfirman Arranging Things.

Lisa Milberg och Leo Forssell från Arranging Things. Foto: Alexander Donka  

Ni har båda en bakgrund inom musik, vad har musik och inredning för gemensamma nämnare egentligen?

Annons

– Både inredning och musik handlar ju om att ta befälet över sin direkta omvärld och forma den som man vill ha den. Man vill skapa en egen bubbla som gör en kreativ, lugn, glad eller vad det nu är man vill uppnå, säger Lisa och Leo.

Hur gör man för att få högtalare och teknik att smälta in i ens inredning?

– TV:n tycker vi definitivt att man ska gömma undan men det är för att den är en så asocial elefant i rummet. Musikrelaterad teknik är annorlunda för den kan och bör man samlas kring på ett annat sätt. Men personligen föredrar vi små högtalare framför stora. Har man ett färgglatt hem brukar vi låta det temat fortsätta ner i högtalarvalet, och samma sak om man har ett ljust eller mörkt hem.

Ni nämnde att ni brukar göra mikro-playlists för de små stunderna i livet, vad är det bästa soundtracket till att slösurfa på auktionssajter?
– Michael Turtles Return To Jeka, allt av Khruangbin och alltid Durutti Column.

Annons

Residence fick även en pratstund med Greg McAllister som är Senior Sound Experience Engineer på Sonos om hur man ska göra för att få det optimalt ljudet hemma. 

Varför är det viktigt med bra ljud i ett hem?

– Jag tror att många människor underskattar hur stor påverkan ljud kan ha i ett hem. Den rätta ljudbilden kan förändra humör och sinnesstämningar. Högtalare med sämre kvalitét kan inte återskapa samtliga frekvenser i en låt, vilket kommer att ge ett ljud som både blir distraherande och störande. Det är exempelvis det som händer när vi spelar upp musik direkt från våra mobiler, som inte har kapaciteten att spela upp låga ljudfrekvenser särskilt väl.

 

Greg har även tagit fram fem konkreta tips för hur du inreder för optimalt ljud hemma:

1. Mjuka möbler och textilier motverkar dålig akustik.

Annons

2. Placera alltid dina högtalare på ett stadigt underlag.

3. Placera inte dina högtalare bakom saker eller inuti saker, som i skåp eller bakom blomkrukor.

4. Se till så att du inte har för mycket lösa föremål i nära anslutning till dina högtalare, vibrationerna från dem kan påverka mer än du tror.

5. Om du ändå inte vill placera din högtalare enligt tipsen ovan, kan du på dina Sonos-högtalare använda dig av funktionen Trueplay som ställer in optimalt ljud på dina högtalare oavsett hur och var i rummet de står.

Läs mer:

6 portabla högtalare att ta med dig i sommar

10 snygga tips för att uppdatera uteplatsen

Urbanears släpper högtalare – anpassad för små lägenheter

 

Publicerat 28 maj 2018
Annons