Semestra i Stockholm – 23 supertips

Residence listar sommarens måsten i huvudstaden. Scrolla ned för den ultimata sommarguiden!

Annons

Pom & Flora

Det überpopulära kaféet på Bondegatan i Stockholm fortsätter att leverera Stockholms och kanske Sveriges mest Instagramvänliga frukost och brunch. Ända sedan man öppnade sin första satsning på Nytorget, och sedermera sitt andra kafé i Vasastan i slutet av 2016, när lokalen på Bondegatan befann sig på bristningsgränsen under kaféets samtliga öppna minuter, har stammisklientelet ökat stadigt. Pom & Flora har tagit ett järngrepp om de brunchhungriga stockholmarna och är ett måste oavsett årstid.

Ett Hem, med interiör av Ilse Crawford.  

Ett hem

Förmodligen ett av Sveriges mest trivsamma och angenäma hotell ligger i centrala Stockholm. Ett hem, som namnet avslöjar, är utformat så att gästen ska känna sig som om den befann sig i någons hem. Fastigheten var bostad från att den byggdes 1910 fram till att ägaren Jeanette Mix gjorde om den till hotell. Hon var hela tiden noggrann med att behålla integriteten och personligheten i huset. Innergården är ett Edens lustgård för konferenser och affärsmiddagar, och det Ilse Crawford-inredda huset får vem som helst att tappa hakan.

Annons

Matateljén

Inte helt orättvist kallas Matateljén för den lilla pärlan i Gamla Enskede. Konceptet kombinerad restaurang och deli, där den gröna menyn kan kompletteras med kött och ost från delin, har gått rakt in i hjärtat på många stockholmare. Med det öppna köket och den intima känslan är Matateljén i Gamla Enskede med sina 25 matplatser ett givet resmål för en sommar i stan.

Eero Koivisto, arkitekt

Lilla Ego

En lite osannolik hybrid av ett ”hemmainrett” kvartershak och en Michelinkrog matmässigt. Som dessutom har ett evigt soundtrack av vid detta laget gamla Kent-låtar. Jag har haft med mig japaner, holländare, italienare, norrmän och argentinare, bland annat. Alltid sittande vid de icke bokningsbara platserna vid bardisken – eftersom att jag aldrig kommer mig för att boka månader innan – vilket gör att det känns konstigt att sitta vid ett bord när jag är där.

Ingefärspicklad kålrot på Rutabaga i Stockholm.
Rutabaga betyder kålrot, och är namnet på Mathias Dahlgrens senaste krogskapelse. Foto: Lennart Weibull.  

Rutabaga

När Mathias Dahlgren stängde ner sin tvåstjärniga Michelinkrog för att i samma lokaler öppna en vegetarisk spetsrestaurang var många i mat-Stockholm upprörda. Jag tycker att det var till det bättre. Det behövdes någon som han för att flytta det köket in i finrummet. Sedan öppningen av Rutabaga har det kommit fler sådana ställen här i stan, vilket inte är en dag för sent.

Annons

Sushi Sho

Ett hål i väggen ett stenkast från Odenplan. Med en inställning och en lokal som skulle kunnat ligga i Tokyo, Osaka eller Kyoto. Med den stora skillnaden att det mesta som serveras är av svenskt, eller i alla fall nordiskt, ursprung. Har haft med mig många japanska bekanta hit, och Sho har alltid klarat det testet med glans.

Kyckling på vit tallrik på restaurang Portal i Stockholm.
 

Portal

När Klas Lindberg öppnade Portal 100 meter hemifrån mig tänkte jag att det nästan var för nära. När han nu utökar sitt S:t Eriksplan-imperium med en närliggande vinbar, som också hyser ett chambre séparée och ett studiokök, så kan det bara bli ännu bättre. Att det är vi som ritar är ju också fantastiskt!

Matkonsulatet

När en spansk kock på en Michelinrestauarang i Barcelona hamnar i Stockholm och öppnar en liten mysig kvarterskrog, som serverar utsökta moderna svensk-katalanska hybrid- tapasrätter, är det alldeles självklart att man blir stammis. Den likaledes udda spansk- katalanska vinlistan är inte dum den heller.

Paulina Sokolow, pressansvarig på CF Hill

Röd Kärlek av Dora Garcia på Tensta Konsthall.
 

Tensta konsthall

För mig personligen är Tensta konsthall det bästa inom konst i Sverige. Jag brukar beskriva det som att få vara prao-elev vid Atominstitutet i Cern. Man fattar inte så mycket, men förstår instinktiv att man befinner sig i framtiden. Jag slickar i mig så mycket jag kan ta in och oftast är det tankar och teman som jag har med mig länge och har användning för i en massa olika sammanhang. I sommar visas Röd kärlek av Dora Garcia. Ett konstverk som tematiserar den ryska författaren och aktivisten Alexandra Kollontajs idéer.

Carin Ellberg ställer ut på Carl Eldhs ateljémuseum i sommar.
Carin Ellbergs verk finns på Carl Eldhs ateljémuseum under sommaren.  

Carin Ellberg på Carl Eldhs ateljémuseum

Nu kommer ett erkännande. Jag har arbetat som konsthistoriker i tjugofem år och har aldrig varit på Carl Eldhs ateljé. Pinsamt! Men det är något föråldrat och gubbigt över Carl Eldhs så jag har aldrig haft lust. Men nu ska jag dit så fort jag kan eftersom en av mina favoritkonstnärer ställer ut där i sommar: Carin Ellberg. Helt rätt krock med hennes mjuka och underfundiga skulpturer i geniala materialval.

Annons

Subtopias utomhusgalleri i Alby

Vill man få en snabb överblick över några av de främsta konstnärerna inom graffiti så åker man till Alby, följ skyltningen till Subtopia och följ anvisningarna på Subtopias hemsida om utomhusgalleriet. Du får chansen att se ett tjugotal av några riktigt fantastiska verk av några av de mest kända graffitikonstnärerna.

Hanna Nova Beatrice, chefredaktör

Ingpngen till utställningen Public Luxury på Arkdes i Stockholm.
Entréportalen till utställningen Public Luxury på Arkdes har skapats av konstnären Åsa Jungnelius  

Designinjektion!

Efter avslappnade sommardagar på terrass och segelbåt behövs en viss dos intellektuell stimulans – ingen sommar är komplett utan en bra utställning. Missa inte Public Luxury på Arkdes i Stockholm, en tänkvärd utställning om dagens Sverige, och vår arkitektur och design i det offentliga rummet, med en rad särskilt framtagna verk. I Stockholm visas även formgivaren Alexander Lerviks stora utställning på Kulturhuset hela sommaren. Och Vandalorum i Värnamo bjuder in till en stor hyllningsutställning om fantastiska Signe Persson-Melins 70-åriga karriär.

Annons

Nordic Light Hotel

Stockholm

Stockholms tidigare lite trötta hotell Nordic Light har fått ett välbehövligt ansiktslyft med hjälp av den kanadensiska topparkitekten Todd Saunders som uppdaterat alla gemensamma ytor, den nya restaurangen Lykke & löjroms- baren och alla hotellets rum. Ett extra plus för att alla möbler i restaurangen och entrén designats särskilt för hotellet av svenska designer och producerats lokalt i Sverige.

Redaktionen

Le Labo
Skräddarsydda nischdofter är receptet bakom franska dofthuset Le Labos framgångar. Deras lokaler liknar apotek från en svunnen tid och har fått svenskar att vallfärda dit på sina utlands- semestrar, men sedan i våras har märket sin egen butik på Bondegatan på Södermalm i Stockholm. Parfymerna blandas direkt på beställning och signeras med ditt eget namn och plats.

Glasskuöptur av Hanna Hansdotter och foto av Mikael Jansson, på CF Hill.
Hanna Hansdotter och Mikael Jansson ställer ut på CF Hill i sommar.  

CF Hill
Nystartat galleri i Stockholm vars mål är att få fler att upptäcka konst. Hur gör man det bäst? I sommar visar CF Hill bland annat upp Mikael Janssons karga skärgårdsfoto, och Hanna Hansdotters futuristiska och kroppsliga glaskonst.

Annons

Glamping
Glöm myror, mygg och mulen camping, i sommar är det glamping som gäller. Fejan Canvas Hotel och Svartsö Logi erbjuder en annorlunda övernattningsupplevelse med guldkant i inredda kanvastält på några av Stockholms skärgårds mysigaste platser. Gå och lägg dig i en nybäddad säng och vakna upp med en frukostkorg med nybryggt kaffe och hembakt surdegsbröd.

Brisket & Friends
I Årsta industriområde ligger en udda fågel. En lunchrestaurang som serverar Texas nationalrätt som kallas brisket, rökt oxbringa. Både kött och fisk läggs i rökgrillar från Oklahoma på hickoryträ som importeras direkt från staterna. Kockarna röker all mat på natten och när lunchgästerna kommer dagen därpå har köttet grillats i upp till femton timmar. Och det är inte bara stockholmare med cowboydrömmar som har charmats, nyligen blev man utsedd till årets streetfood-restaurang på Fast Food Awards.

Annaleena Leino är stylist och driver sin egen studio.
 

Annaleena Studio

Annaleena Leino-Karlsson inte bara stylar hem åt Residence – ute på Ekerö i Stockholm driver hon även sin egen designstudio. Tillsammans med en smed har hon tagit fram en kollektion klädhängare och ljusstakar, men också sina egna fototryck och ett soffbord i glas. Ta en sväng förbi hennes studio för att upp datera hemmet, eller bara få dig lite inspiration till livs.

Fab Lab i centrala Stockholm.
 

Fab lab
Om du är född efter 50-talet är mjölkbutiken troligtvis ett fenomen du inte har stött på, men när scenografen och stylisten Johan Svenson öppnade upp egen butik var det i en sådan som han stoppade sina noggrant utvalda möbler, små föremål och skönhetsprodukter. Tillsammans med butikshunden Nalle hjälper Johan dig att hitta rätt bland alla butikens produkter, utvalda med den fingertoppskänsla som gett honom jobb på bland annat Vogue, Elle och GQ.

Annons

Sven Harrys Konstmuseum

I den skimrande mässingsfasaden intill Vasa parken i Stockholm ligger Sven-Harry Karlssons konstmuseum som huserar en av Sveriges största privata samlingar av nordisk konst, och i sommar kastar ljus på Anders Zorns mindre kända verk. I slutet av augusti byts akvarellerna ut mot balettfoto då utställningen Kuliss ska gestalta Kungliga Baletten i Stockholm.

Operan

Kungliga Operan huserar inte bara vibraton av högsta klass, för något år sedan öppnade Restaurang Brasseriet i de praktfulla lokaler som förut tjänade som opulent personalmatsal… Inspirationen kommer från 1800-talets Paris, och på Guldterrassen ovanför operans entré kan du drömma dig bort till Rivieran bland citron- och fikonträd.

Bleck är ett populärt tillhåll för sol- och ölsugna stockholmare.
 

Bleck
Förut A-lagarnas favorittillhåll, nu Sofos härligaste kvarterskrog i Lilla Blecktornsparken. Bleck förför med en till synes enkel meny som dock bjuder på sofistikerade smaker. Ett måste för den som vill uppleva den rätta Södermalmsfeelingen år 2017. Under sommaren kan man ej boka bord utan det gäller först till kvarn.

Läs mer:

CF Hill öppnar nytt konstpalats i Stockholm

8 bästa platserna för konferens i Stockholm

De 5 snyggaste hotellen i Stockholm just nu

Publicerat 28 juli 2018
Annons