Äta ute? Så dukar Elsa Billgren och Sofia Wood under bar himmel
Nu är det äntligen dags att duka upp till sommar och mötas över borden – eller filtarna – ute i det fria. Den poddande duon Elsa Billgren och Sofia Wood vurmar för sommarens dukade bord.
Elsa Billgren
Författare, bloggare och vintagesamlare
Vilket är ditt bästa duka ute-tips?
»Våga ta fram det finaste porslinet, en stor vas med ängsblommor och duka upp ett långbord. Ställ blomvasen på ena kortsidan, för att få fri sikt över bordet, och passa även på att ta ut de fina dukarna!«
Vad ser du mest fram emot på försommarens bord?
»Jag längtar efter grillade grönsaker, goda röror, plockbricka som middag, salt och härlig focaccia. En enkel skål med mjölk, jordgubbar och socker. Barndomens smaker är de viktigaste på sommaren.«
Vad missar du aldrig?
»Jag äter alltid helst på riktiga tallrikar i porslin. Till stranden tar vi gärna med Kockumsmuggar, de passar bäst för morgonkaffet eftersom de är tillräckligt stora.«
Vad tillför dukningen till helheten?
»Dukningen är den fina outfiten till en festkväll. Den är förberedelser och kreativa idéer. Det är dessutom roligt att vara lekfull i dukningen, testa att duka med grönsaker och annat du hittar i trädgården.«
Vad är viktigast – maten eller dukningen?
»Det viktigaste är att satsa på det ena eller det andra, antingen dukningen eller maten. Ett underbart dukat bord med champagnekylare full av is och härlig dryck, musik i trädgården och en omsorgsfullt ordnad bjudning – funkar utmärkt tillsammans med världens enklaste pastarätt eller bara en stor plockbricka till middag. Avancerad mat kan dock vara godast att äta på en klippa med havsutsikt.«
Hur viktigt är det att man håller sig till dukningsreglerna?
»Inte alls, tycker jag. Det viktigaste är att man njuter, har roligt och testar! Att det är möjligt att sitta bekvämt, att man har allt man behöver, att det speglar värden och platsen man är på.«
Berätta om en dukning du aldrig glömmer.
»Jag minns första gången jag var på besök hemma hos min nya pojkväns mormor i Djursholm. Hon hade tagit fram kristallglasen och alla hennes favorit-tygblommor och fyllt hela bordet med. Det var lila tema och gjort med så mycket kärlek och omsorg. Det fanns inget trendigt eller övertänkt i dukningen, utan var gjort helt på känsla. Men det gav mig en så stark känsla av att vara välkomnad in i familjen. Att hon hade tänkt på mig. Vi var även nyförlovade då, min kille och jag, så när vi gick gav hon oss två av vinglasen som present, direkt från bordet. Det var så fint!«
Sofia Wood
Författare och bloggare
Vilket är ditt bästa duka ute-tips?
»Det är väldigt vackert med mönstrade dukar utomhus – gärna småmönstrat, blocktryck, blommigt och paisley. Mönster som jag inte har mycket av inomhus, men som verkligen kommer till sin rätt i naturen. Sedan är jag även väldigt svag för stormlyktor i klarglas, så att man kan ha tända ljus även utomhus.«
Vad ser du mest fram emot på sommarens bord?
»Allt som är årets första – svensk rabarber, sparris, färskpotatis, rädisor, sallad och ärter! Att duka upp en enorm grand aioli med grönsaker och kokta ägg är bland det trevligaste som finns tycker jag.«
Vad missar du aldrig?
»Jag missar aldrig ett tillfälle att använda mitt finaste porslin och glas, oavsett om det är till vardag eller fest. Jag tror inte på att spara på det bästa man har, för vem vet när man får använda det då?«
Vad tillför dukningen till helheten?
»Oerhört mycket, måltiden handlar ju till stor del om umgänget och dukningen är en viktig del i det. Det är ytterligare ett sinne man tillför. Att anstränga sig lite med en dukning är att anstränga sig för människorna man delar måltiden med.«
Vad är viktigast – maten eller dukningen?
»Jag måste nog ändå säga maten, men det betyder inte att den behöver vara avancerad eller exklusiv – fina råvaror och enkelhet slår fine dining alla gånger. Egentligen är nog min dukningsfilosofi densamma, det behöver inte vara otroligt tjusiga grejer för att det ska vara vackert, det personliga och omtänksamma är alltid det trevligaste.«
Hur viktigt är det att man håller sig till dukningsreglerna?
»Jag tror att jag tycker det är roligare att bryta mot reglerna än att följa dem? Med det sagt så finns det väl ett par saker som är vettiga, som att inte ha för höga blomsterarrangemang som skymmer sikten över bordet och att allt blir bättre med tända stearinljus. I övrigt – lek runt och se till att ha kul när du dukar!«
Berätta om en dukning du aldrig glömmer.
»Det sista nyåret min pappa levde så dukade jag bordet i vårt hus i Australien med gamla spetstabletter i lager, eukalyptusblad som jag hade målat med silverfärg och en massa koraller, nautilus och abalonesnäckor som han och min styvmamma plockat på stranden framför huset. De spetstabletterna har jag ärvt nu och varje gång jag tar fram dem, vilket jag gör ofta, tänker jag på pappa och den middagen.«