Filtar av John Pawson för Tekla

Det har inte ens gått två år sedan svenska Charlie Hedin startade sitt textilföretag Tekla. På den relativt korta tiden har han lyckats bygga ett starkt varumärke med tydlig identitet. Dessutom kan Tekla numer även kan titulera sig familjeföretag eftersom Charlie efter ett halvår värvade sin syster Niki Hedin som tidigare arbetade för smyckes- designern Sophie Bille Brahe.

Tekla blev känt för sina sängkläder i både klassiskt svart, vitt och beige men även i mer färgglada toner. Faktum är att de säljer mest av de gula och lila lakanen som blivit deras signum. Även deras lekfullt fashionabla badlakan och badrockar har blivit populära och den senaste produkten att skapa ha-begär i Teklafamiljen är filten. Förutom en egen kollektion med både enfärgade och rutiga filtar så har de även tillsammans med konstnären André Saraiva och hans Hôtel Amour släppt en filt i limiterad upplaga med ett mönster föreställande Andrés karaktär Mr A. Den trettonde maj släpptes ytterligare filtar och denna gång är det ingen mindre än minimalistgurun John Pawson som ligger bakom dem.

Filtar av John Pawson för Tekla

John Pawsons filtar kommer i två färgställningar

Stjärnarkitektens filt kommer att finnas i två mönster och fyra färger och inspirationen är hämtad från det privata sommarhuset i Oxfordshire som han är i kast med att färdigställa.

– Min önskan är alltid att skapa något som är baserad på en plats och ett behov. I det här fallet var det ett väldigt personligt sådant. De senaste åren har jag skapat ett hem för min familj på den engelska landsbygden. Home farm som huset heter var en fungerande bondgård när jag först besökte platsen och jag föll för känslan, de förfallna historiska byggnaderna och det omslutande landskapet som vecklar ut sig i som krusningar mot horisonten. Allt jag har gjort här har handlat om att bevara och förhöja den unika känslan, säger John Pawson.

Filtarnas respektive design fångar varsitt ögonblick där arkitektur och ljus möts på ett grafiskt sätt. Det ena mönstret är inspirerat av takbjälkarna och det andra av gatstenar i gången som leder fram till huset. Pawson har tänkt att dels ha filtarna själv i sitt nya sommarresidens men även att använda det i framtida inredningar.

– Jag ville skapa en serie textilier som är otroligt abstrakt men ändå platsspecifikt.

Filtar av John Pawson för Tekla

Filtar av John Pawson för Tekla

Filtar av John Pawson för Tekla

Kollektionens kampanjbilder är plåtade i John Pawsons sommarresidens.

Hur får man då en internationell stjärna som John Pawson att glatt rita några filtar och dessutom låna ut sitt nya sommarhem till en lanseringsmiddag? Tekla har inte bara lyckats med konststycket att få designtokiga danskar att bädda i lavendel och kycklinggult utan även fått flera framgångsrika affärsmän har engagerat sig i företaget. Tekla har nämligen fått in tre investerare som är inga mindre än modeföretaget Gannis vd Nicolaj Reffstrup, Mikael Schiller, tidigare vd över Acne studios och i dag arbetande styrelseordförande samt Caius Pawson, grundare av skivbolaget Young Turks. Den sistnämnde har inte bara lanserat bandet The xxs karriär, han är även son till en viss John och var den som föreslog att Tekla skulle be honom designa en filt. Några dagar senare var saken bestämd och om några veckor kan alla ha en egen Pawson.

Filtar av John Pawson för Tekla

Ett hus för gårdens duvor