Gotland är så mycket mer än bara fina stränder och en alldeles särskild natur. Vet du var du ska leta finns det en uppsjö av restauranger som verkligen är värda ett besök (eller två!).

Läs mer: Ny inspirerande restaurang i Köpenhamn – med ett växthus i fokus

1. Lickers Restaurang och Bar

01. lickers-gotland

25 minuter norr om Visby ligger magiskt vackra Lickershamn med restaurangen Lickers. Med utsikt över havet och rauken Jungfrun (den största på Gotland) är det ett måstebesök för varje gotlandsvistelse.

Här lagas det mat under ledning av kökschef Remy Gloaguen som tidigare jobbat på Michelinrestauranger i både Toulouse och Marseille. Maten är hämtad från södra Frankrike och gjord på närproducerade råvaror. Fisken kommer från fiskaren i hamnen 100 meter bort, grönsakerna från odlingar i socknen och köttet från olika delar av ön.

Stämningen är bekvämt hemtrevlig, så luta dig tillbaka, skåla och njut – innan sommaren tar slut.

Öppettider: Dagmeny 12–16, kvällsmeny 17–22, baren öppen till 00 (innan midsommar öppet torsdag – söndag)
Kök: Franskt
Adress: Lickershamn, 25 minuter norr om Visby
Hemsida: www.lickers.se
Övrigt: Spelningar, kringaktiviteter så som minigolf och surfuthyrning

 2. Surfers

surfers-11

Under ledning av gotländsk krogkulturs gudmor, Mymlan Isenborg, erbjuder Surfers mer än bara en unik smakupplevelse. Maten som serveras är en oslagbar kombination av kinesiskt och gotländskt. Här äter du som man äter i Sichuan; smårätter som sällskapet beställer in och delar på. Stanna till sent, drick syrliga drinkar (den med rabarber är en personlig favorit) och samsas i spontandans med allt från bohemer till stekare i alla åldrar. Det kommer i alla fall jag göra i sommar.

Öppettider: 18-02
Kök: Sichuan kinesiskt
Adress: Södra Kyrkogatan 1, Visby
Hemsida: www.surfersvisby.se
Övrigt: Bra DJ:s med medföljande dansgolv

3. Krakas

krakas-gotland

Lyxiga Krakas i Kräklingbo är en riktigt kulinarisk upplevelse. Här blir du ordentligt bortskämd av den kunniga personalen och smårätterna som kommer in till bordet höjer ribban med varje omgång du får in. Maten är närproducerad, ekologisk och råvarorna växlar med årstiderna. Även vinerna kommer konsekvent från små odlare. När du slutligen kraxar härifrån kan du räkna med en härlig värme i alla delar av kroppen.

Öppettider: Lunch 12-16, middag 17.30–22.00 (innan midsommar öppet torsdag – söndag)
Kök: Svenskt modernt, smårätter i omgångar
Adress: Ruotsi, Kräklingbo, 35 minuter sydost om Visby
Hemsida: www.krakas.se
Övrigt: Erbjuder logi för restaurangens gäster med sina tre fina dubbelrum

4. Lilla Bjers

Här på mysiga Lilla Bjers kommer kocken själv ut till varje sällskap och berättar vad hen skall laga åt en, vilket är en mycket trevlig start på vilken middag som helst. Efter det är du i trygga händer med de vinkunniga servitörerna som alltid ser till att ingen druvtorka råder.

Allt grönt som serveras kommer direkt från gårdens egna ekologiska odling, även köttet är gotländskt – och ekologiskt. Här finns också en egen gårdsbutik där du kan köpa allt från färsk sparris, kryddplantor och olivträd till hantverk i form av träslöjd och pärkbollar (gutnisk cricket).

Öppettider: Lunch 11.30 – 14.30 middag från 17.00 (innan midsommar öppet torsdag – söndag)
Kök: Modernt gotländskt
Adress: Lilla Bjers, Västerhejde, 10 minuter söder om Visby
Hemsida: www.lillabjers.se
Övrigt: Gårdsbutik, glassbar

5. Krönet

Bara utsikten är värt många besök. Vackrare än så här blir det inte i Visby och du kan enkelt tillbringa en hel dag och kväll. Här serveras tapas från världens alla hörn, allt från vietnamesiska vårrullar till riktiga mexikanska nachos som motbevisar tesen ”no Santa Maria, no party”.

Öppettider: 12:00 – 02.00
Kök: Internationell tapas
Adress: Adelsgatan 41, Visby
Hemsida: Krönet på Facebook
Övrigt: Nära till shopping

6. Donners Brasserie

Sprillans nya Donners Brasserie tar plats i anrika Donners Brunns gamla lokaler.

Det öppna köket bjuder på ett klassiskt franskt brasserie med moderna influenser från hela världen. Här serveras maten i mellanrätter, vilket gör att du hinner smaka på flera olika rätter under en och samma sittning. De många vegetariska rätterna är superbt tillagade och hela känslan andas fine dining, medan priserna inte gör det.

Den stora uteserveringen har ett otroligt läge i den vackra innerstaden och är du bara sugen på något gott att dricka så har du verkligen kommit rätt. Den stora verandan har en nyöppnad utebar där klassiska drinkar görs exakt och precist, med en oväntat twist.

Öppettider: Från 12 – 02
Kök: Modernt franskt brasserie
Adress: Donners plats 3, Visby
Hemsida: www.donnersbrasserie.se
Övrigt: Många goda vegetariska alternativ, fantastiska drinkar

7. Smakrike

smakrike-gotland

Smakrike ligger i sommarparadiset Ljugarn och är med råge det bästa stället att äta på här. Bara några meter från den fina stranden bjuds du in i en gemytlig och härlig atmosfär, med 60 platser för exklusiv fine dining i deras matsal, och 25 platser i bistrodelen. Upplevelserna skiljer sig något, men maten håller alltid toppklass.

Är du sugen på lunch äts den med fördel i den mysiga trädgården. Ägarna är riktiga eldsjälar och har öppet nästan året runt (stängt under januari och februari månad). Under lågsäsong kan du även bo i något av deras fina rum och följa med på tryffelsafari i grannsocknen Ardre, för att sedan äta en fantastiskt 6-rättersmeny där basen för alla rätter är tryffeln du just plockat själv. Mmm.

Öppettider: Lunch 12 – 16, middag 17.30 – 22.00 (innan midsommar öppet onsdag – söndag)
Kök: Modernt gotländskt med franska och italienska inslag
Adress: Claudelins väg 1, Ljugarn, 45 minuter från Visby
Hemsida: www.smakrike.se
Övrigt: Erbjuder även logi, med 5 smakfullt och mysigt inredda dubbelrum och en svit

Foto: Magdalena Björnsdotter

Läs mer:
Reseguide: 5 bästa restaurangerna i Milano
Här är alla svenska restauranger som får stjärnor av Michelin
Gulddraken 2016: Här är Stockholms bästa restauranger