Bartendern tipsar: 3 goda höstdrinkar med rom

Jimmie Hulth är head bartender på en av världens 50 bästa barer. Här delar han med sig av några höstiga drinktips till Elle Mat & Vin.

Annons

Rom förknippas ofta med somriga drinkar som mojito och daiquiri – men du behöver inte lägga romen på hyllan bara för att hösten är här. Låt istället årstiden märkas i glasen! Rom går att variera i oändlighet och fungerar utmärkt för höstens begynnande mörker och kyla. Vad sägs till exempel om en romdrink med varm mjölk och honung?

Jimmie Hulth är head bartender på en av världens bästa barer, Tjoget i Hornstull, Stockholm. Han tycker att det bästa med just rom är mångfalden och han låter hälsa att man inte ska vara rädd för att experimentera med spritdrycken.

– Det är ingen hemlighet att rom trivs bra med citrus, men man kan även dra nytta av romens naturliga sötma och addera lite honung eller lönnsirap för att ta fram den ännu mer, säger han.

Tycker du bäst om jamaicansk rom, sötare rom från Guatemala eller en fransk kryddig rom? Olika sorters rom kan skilja sig väldigt mycket i smak. Enligt Jimmie bör man därför testa de olika sorterna för att få en känsla för vilken rom man föredrar.

Annons

– En drink som jag verkligen gillar är Brooklynite. Den består utav jamaicansk rom, lime och honung. Jag brukar även addera lite angostura bitters i drinken och riva muskot på toppen för att få lite extra kryddighet, säger han.

Här tipsar Jimmie Hulth om tre andra romdrinkar med höstkänsla, håll tillgodo!

Bartendern tipsar: 3 goda höstdrinkar

Rom Old Fashioned-variant

50 ml mörk rom

5 ml honungsyrup (2 delar honung och 1 del vatten)

2-3 droppar angostura bitters

Gör så här:

Rör drinken med mycket is tills den blivit kall och utvattnad 20-30 sek. Sila sedan upp över ny is i ett lowballglas, skär en apelsinzest och tryck oljorna ur skalet över drinken.

Hot Milk Punch

50 ml mörk rom

200-250 ml mjölk

15 ml honung, lönnsirap eller lite strösocker

kryddor efter smak.

Gör så här:

Värm mjölk i en kastrull med lite honung eller vanligt socker för sötma. Krydda mjölken med kanelstång, muskot och nejlika (alterntivt kryddnejlika). Tänk på att alla kryddor är rätt potenta så börja med lite och öka efter smak. Häll sedan mjölken i ett glas med fot eller i en kopp och addera mörk rom. Krydda med lite svartpeppar på toppen.

Annons

Hot Toddy

50 ml mörk rom

200-250 ml varmt vatten

15-20 ml socker eller honung

Stjärnanis, kanel, citronklyfta, apelsinklyfta och ingefära

Gör så här:

Blanda alla ingredienser – här tåls det att prova sig fram med diverse kryddor. Serveras bäst i kopp.

Läs mer: 

3 varianter av den klassiska drinken Irish coffee

3 alkoholfria jordgubbsdrinkar – på max 4 ingredienser

6 fräscha drinkar med öl

Publicerat 06 oktober 2016
Annons