Hur tar man sig en institution som Ulriksdals Värdshus, byggd  1868, för att få en modernare känsla och samtidigt behålla lokalens själ? Vi frågade Lotta Agaton som hållit i trollspöet för att skapa inredningen till Restaurang Emmer i Wärdshusets lokaler. Emmer öppnade i slutet av augusti.

Ulriksdals Wärdshus.

Ulriksdals Wärdshus ligger vid Ulriksdals slott i Ulriksdal i Solna. Den nuvarande värdshusbyggnaden uppfördes 1868 på initiativ av Karl XV.

Hur gick tankarna när ni fick uppdraget att inreda Emmer? Vad var briefen?

«För oss var det ett stort projekt och en ära att dels få förvalta en så anrik byggnad men även att få arbeta med Svenska Brasserier som tidigare endast arbetat med Jonas Bohlin som jag tycker är den bästa vi har på att skapa restaurangmiljöer. Briefen var att skapa en ung restaurang som hänger ihop med kökets visioner för den gröna maten och miljötänket»

Matsalen Ulriksdals Wärdshus

Verandan i ny dräkt av Lotta Agaton Interiors. Lampor av Wästbergs.

Vad var utmaningarna?

«Den stora utmaningen var att skapa en modern restaurang som kan locka en yngre målgrupp än de haft tidigare utan att göra våld på huset och att dessutom rätta sig efter de otroligt strikta reglerna som finns från Riksantikvarieämbetet för vad man får och framförallt inte får göra i huset. Inte en spik får sättas i huskroppen och färgsättningen får inte ändras. Så alla snickerier som är gjorda kan man i stort sätt bara lyfta bort och så står huset orört under. Det tog oss nästan 6 månader att få igenom alla ändringar på alla instanser. Vi hade också en ganska begränsad budget att förhålla oss till.»

På Emmer serveras skandinavisk mat med fokus på grönsaker från den egna odlingen i parken.

Hur tänkte ni kring materialval, vilken känsla ville ni förmedla?

«Vi ville bara använda oss av naturmaterial och en färgskala som blev en bakgrundspalett till trädgården och utsikten, inredningen ska vara sekundär och maten grönsakerna och trädgården i fokus. Vi har arbetat mycket med att skapa platser där man kan lyfta in trädgården, en egen vas som vi ritat som glasbruket Skruf handblåst, podier och piedestaler samt en låda över det gamla staketet som löper tvärs igenom byggnaden med hål så att det blir som en enda lång vas där köksträdgårdsmästarna kan plocka in det som finns i trädgården efter säsong.  Nästan alla möbler i restaurangen har vi specialritat och tillverkat hos KFK snickeri.»

Foto Erik Lefvander

Läs mer: 

Lotta Agaton skapar koncept åt Magnolia

Tengboms har klätt kvarterskrogen Zink i nya kläder