7 enkla steg – så gör du god julkaka med valnötter och rom

Julkaka med valnötter och rom
Du behöver:
1 sockerkaksform (ca 2 liter), eller två mindre formar

Ingredienser:
3 dl valnötskärnor

2 dl socker

80 g smör

1 msk honung

3 ägg

3 msk mörk rom

1 nypa salt

1 tsk mald kanel

1 tsk mald ingefära

0,5 tsk vaniljextrakt

0,75 dl vetemjöl

0,5 dl maizena

1 tsk bakpulver

Apelsinglasyr:
4 dl florsocker

3 msk färskpressad

apelsinjuice

Så gör du:
1. Smörj och bröa en socker­kaksform.

2. Kör valnötter i mixer till grovt mjöl. Blanda sedan socker och valnöts­mjölet. Tillsätt smör, honung, ägg och rom under omrörning.

3. Blanda ner salt, kanel, ingefära och vaniljextrakt.

4. Häll vetemjöl, maizena och bakpulver i en annan bunke och blanda samman.

5. Tillsätt torrvarorna till smeten. Blanda försiktigt samman och häll sedan i sockerkaksformen. Baka i mitten av ugnen i

ca 40 minuter. Låt svalna.

6. Häll florsocker i en bunke, tillsätt apelsinjuicen och vispa samman med en elvisp.

7. Ringla över kakan. Låt stelna innan du skär upp.

Recept och styling: Linda Lundgren
Foto: Roland Persson
Styling: Fat, Garbo. Interiorglas, Weck. Sked, Artilleriet.