Karl Fredrik lanserar vinterrosé.

Karl Fredrik lanserar mousserande vinterrosé: "Jag är en livsnjutare"

Floristinspiratören Karl Fredrik Gustafsson, mest känd som Karl Fredrik på Eklaholm, lanserar nu ett mousserande vinterrosé efter succén med första vinet. Men vad är egentligen vinterrosé? Det och mycket annat får Residence veta i en intervju med tv-profilen.

Annons
TV: Kika in i patricierhuset på Österlen med patina från 1925
TV: Kika in i patricierhuset på Österlen med patina från 1925
1:55

Under våren 2020 lanserade man Karl Fredrik Prosecco som blev en otrolig succé. Med det facit i hand ville han skapa en mousserande rosé också, något som man nu har gjort. »Vad är då ett vinterrosé? Ska vi vara helt krassa så är det inget annat än ett vanligt rosé på så sätt förutom att den är väldigt torr«, berättar Karl Fredrik.

Karl Fredrik om nya lanseringen

Karl Fredrik har verkligen tänkt till när det kommer till innehållet i sitt vin. Han är noga att påpeka att han gillar torra och fräscha viner, men gärna avstår från de lite sötare varianterna.

Annons

»Det är viktigt att det håller en så låg sockerhalt som möjligt om man vill att det ska kännas så där fräscht«, säger Karl Fredrik. Men en låg sockerhalt har dessutom visat sig vara något av ett lifehack för den livsnjutande och bubbliga tv-personligheten.

»Jag har listat ut att om jag vill ha två glas... då är det ju bättre att det är låg sockerhalt. Jag är en livsnjutare.«

»Det var väldigt viktigt för oss att det skulle vara ekologiskt, rikbubblande och ha en låg restsockerhalt«, berättar Karl Fredrik för Residence.  

När och var kan man köpa Karl Fredriks prosecco?

Proseccon kommer att finnas tillgänglig i Systembolagets beställningssortiment från den 20 oktober 2021.

Annons

»Redan nu kan jag avslöja att vi kommer göra en Summer Edition också. Det kommer vara en av de mest populära rosa bubblande vinerna under våren och sommaren. Det är jag helt övertygad om«, säger Karl Fredrik.

Karl Fredrik Prosecco Rosé är ett ekologiskt mousserande och torrt rosévin.  

Vill lära svenska folket att dricka rosé på vintern

Namnet vinterrosé kommer från en av parets nära vänner. Lotta och hennes man Sten, som också bor på Österlen och har bjudit över Karl Fredrik och maken Petter på middag. Efter förrätten frågar Lotta ”Vad vill ni ha och dricka till varmrätten? Det finns en kall Riesling eller en Chablis... och så finns det vinterrosé också”.

Annons

Paret blir till slut tvungna att fråga sin vän Lotta vad ett vinterrosé egentligen är. Lotta svarar att hon börjat fråga gästerna om de vill ha vinterrosé, för att gästerna då blir nyfikna och tackar ja. Hon är van att dricka rosé året om i Frankrike.

»En riktigt ljus rosé från Provence, den dricker du året runt. Det gör vi inte riktigt i Sverige. Så vi är de första nu att lansera en vinterrosé. Vi tänker så här att ”Våra erfarenheter och det vi är vana vid från våra resor, vill vi ta med hem och… det kanske låter lite pretentiöst, men vi vill lära svenska folket att dricka rosé på vintern”.«

Karl Fredrik berättar att Prosecco är en jordbruksregion i nordöstra Italien. Precis som Champagne är en jordbruksregion i Frankrike.  

Viktigt besök på vingården i Italien

Karl Fredrik och Petter besökte vingården Karl Fredrik Prosecco Organic Vineyard, där man framställer hans viner, tidigare i höst. De arbetar med den största producenten av ekologisk prosecco. »Det var jättekul, spännande och lärorik«, säger Karl Fredrik om upplevelsen.

Annons
För Karl Fredrik var det viktigt att se hantverket på plats och kunna försäkra sig om att vingården sköts på ett bra sätt. Han fick själv vara delaktig i skördandet och stampandet av druvorna under sitt besök.  

Karl Fredrik Sparkling Prosé - ett trevligt drinkförslag

För att sätta fart på fantasin vill Karl Fredrik inspirera med ett recept på en härlig vinterdrink. Det är en variant på den klassiska proseccodrinken Bellini. »Jag testade med hjortronglögg och vår vanliga prosecco för året. Då hade jag en kanelstång i och sedan en fryst äppelskiva. Det känns fräscht, nytt och lyxigt. Karl Fredriks Sparkling Prosé kanske vi kan kalla den?«

Ingredienser:

  • 12 cl Karl Fredrik Prosecco Rosé eller Karl Fredrik Prosecco
  • 3 cl vit starkglögg, gärna hjortron eller saffran
  • 1 st kanelstång
  • 1 st fryst äppelskiva

Så här gör du:

  1. Häll glöggen i ett champagneglas.
  2. Fyll på med hälften av proseccon.
  3. Rör om försiktigt.
  4. Toppa sen med resten av bubblet.
  5. Dekorera med kanelstång och en fryst äppelskiva i glaset. Det går lika bra med frysta lingon.
Karl Fredriks Sparkling Prosé är en perfekt fördrink till julbordet eller nyårsmiddagen.  
Annons
Se också: Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender
Se också: Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender
1:34
Publicerat 28 oktober 2021
Annons