Stjärnkockarna öppnar ny trendig restaurang

Melker Anderssons nya trendiga restaurang Mother har precis öppnat. Stjärnkockarnas nya, nyttiga krog är inredd av Jordens arkitekter som Residence tog en pratstund med.

Annons

Stockholm har blivit med ett nytt matmekka, i alla fall om vi ska tro dess grundare, Melker Andersson och Danyel Couet. Tanken bakom F12-gruppens storsatsning Mother har varit att skapa en mötesplats där gästerna är välkomna när helst de behagar. Restaurangen har öppet från morgon till kväll och serverar förutom frukost, lunch och middag även drinkar och bakverk. Dessutom är maten komponerad av ingredienser som får våra kroppar att må bättre. Till exempel är raffinerat socker bannlyst från både mat och bakverk och allt som inte är gluten- och laktosfritt har en anmärkning i menyn snarare än tvärt om.

gronkal
På Mother serveras nyttig mat som får oss att må bra.  

Residence har pratat med Jacob Wallér på Jordens arkitekter som ligger bakom inredning av Mother.

Berätta om er inredning på Mother?

Annons

– Vi har jobbat väldigt länge med projektet och varit involverade i hela uppbyggnaden från grunden. Tanken har varit att knyta en arkitektonisk idé genom form, material och färg till det matkoncept Melker och Danyel tagit fram. Vi har utformat en restaurang med helt nya rutiner, avsevärt skilda från gängse principer. Detta var minst sagt en utmaning men samtidigt fantastiskt roligt. Under hela processen har vi gång på gång återkommit till vad för mat som ska serveras och på vilket vis och med vilken stämning. Detta har fått styra allt ifrån materialval till hur belysningen utformats.

Att göra en restaurang för verksamhet under större delen av dygnet har inneburit att miljön under dagens/kvällens lopp ska kunna byta skepnad. Vi har genom belysning, differentierad sittning och karraktärsåtskilda delar försökt erbjuda en upplevelse som ska fungera för detta.

Att få in växtlighet (allt är ännu nyplanterat och har inte vuxit till sina rätta storlekar) var ett måste. Vår idé bygger på att med hjälp av växter bygga avskärmningar mot den urbana stadsmiljön och skapa intimitet interiört. Allt återigen i samklang med vad som serveras.

Annons

Att kockarna står mitt ute i matsalen och lagar mat har ställt krav på en inredning som å ena sidan fullständigt är riktad mot professionell matlagning och å andra sidan ska fungera som miljö för gäster. När vi hittade den rosa marmorn var den given som material och blev genomgående en lösning för att skilja dessa båda ytor.

Den gröngråa färgen är en samlande faktor som hjälper oss att sy ihop upplevelsen genom hela lokalen. Färgen hoppar från olika material och former, högt och lågt. Konsekvens var nödvändig för att få ihop helheten.

Vad var den största utmaningen?

– Största utmaningen var utan tvekan att få en hangar att bli intim och mest nöjda är vi med att vi tycker oss ha lyckats med just det. Sen älskar vi att vi fick igenom fjällpanelen (i specialgjorda plåtskivor monterad var och en för hand) kring alla rostfria industrikåpor.

interior mother
Kockarna lagar maten i restaurangen.  

Mother ligger på Mäster Samuelsgatan 19 och har öppet från (07.30-01.00)

Publicerat 15 januari 2016
Annons