Kika in i Stockholms nya innekrog

Stockholms krogliv får en ny pjäs att räkna med när den asiatiska restaurangen TAKO öppnar den 7 oktober. Förutom ett imponerande koncept har man satsat stort på interiören och väver in samtliga sinnen för att skapa rätt stämning.

Annons

Stockholms krogscen utökas ständigt och senast i raden av nya, innovativa restauranger är asian fusion-restaurangen TAKO.

Bakom restaurangen står Christian Olsson, Kristofer Sandström och Niklas Odin från Stockholm Krogbolag som också äger välbesökta restauranger såsom Vassa Eggen, Tennstopet och Kommendören. Precis som Vassa Eggen ligger TAKO på Birger Jarlsgatan, om än i en mer hemlighetsfull regi.

I bakgrunden kan gästerna njuta av porlande vattenfall.  

Entrén till restaurangen är endast markerad med en diskret skylt. En trappa ner kantas miljön av element så som vatten och botanik. Inramningen kantas av trä, sten, betong och koppar som mjukas upp av textilier och läder i juveltoner som skapar en elegant, varm atmosfär.

Annons

– Vi har lagt oändligt många timmar på att skapa en annorlunda restaurang som inte finns i Stockholm sedan tidigare, säger Niklas Odin.

TAKO, som betyder bläckfisk eller drake på japanska, är något i ett slag för sig både vad gäller upplevelsen och utformning. Alla delar av restaurangen, med undantag för stolar och armaturer, är specialritade av arkitektbyrån Tengbom medan Oscar Liedgren Studio står för den grafiska designen som spelar efter sina egna regler, och bidrar starkt till de allkonstverk restaurangen utformar.

Scenisk ljussättning och varierande sittgrupper skapar mindre salar i rummet och i hjärtat av restaurangen uppenbarar sig ett runt tempel.  

Matupplevelsen går genom två olika kök i Asien. Här är det smakerna som står i fokus. För den nyfikne är det öppna sushiköket omgivet av vävda sittplatser där gästerna kan se sushikockarna tillaga maten på nära håll. Även grillköket erbjuder full insyn för den som hellre tillbringar sin tid där.

Annons
 
 
 
Annons

TAKO öppnar den 7 oktober och boka bord gör du på restaurangtako.se.

Läs också:

7 trendiga restauranger med konst i fokus

Spana in stjärnkockens nya restaurang – inredd av Wingårdhs arkitekter

6 trendiga restauranger och fik i New York

Annons