Så lyckas du med julens rödvinschutney och paté

Chutney på rödvinslök
Ingredienser:
3 scharlottenlökar, finhackade

2 msk olivolja

3 dl rödvin

1 lagerblad

3 msk socker

1 tsk rivet apelsinskal

Gör så här:
1. Börja med att fräsa löken i olivoljan – den ska ej få färg utan bara mjukna.

2. Häll sedan resten av ingredienserna i kastrullen och låt småkoka i ca 15 min, rör runt då och då.

3. Ställ åt sidan att svalna.

4. Häll upp i burk.

Paté med kycklinglever & salami
Ingredienser (8-10 personer):
500 g kalvfärs

500 g fläskfärs

150 g tärnad skinka

150 g salami i mindre bitar

150 g kycklinglever i mindre bitar

1 gul lök

0,5 dl ströbröd

3 ägg

1 dl marsalavin (kan uteslutas)

1 tsk mald kryddnejlika

0,5 dl hackade örter, t ex salvia och persilja

salt, svartpeppar

Till garnering:
Salviablad

Gör så här:

1. Skala och finhacka löken. Lägg den tillsammans med ströbröd, ägg, marsalavin, kryddnejlika och örter i en bunke.

2. Blanda, tillsätt färs, skinka, salami och kycklinglever. Salta och peppra.

3. Lägg över i en patéform. Pressa samman till en slät yta, dekorera med några salviablad. Täck med folie.

4. Baka i vattenbad i ugnen på 200° i 1 timme.

5. Ta ut formen och låt svalna, sätt tyngder på patén så att den pressas samman över natten. Förvara i kylskåp.

6. Skiva upp och servera med rödvinslöken och din julkål.

Recept och styling: Linda Lundgren
Foto: Roland Persson
Styling: Karaff, Garbo interior. Fat till pate, Garbo interior. Liten tallrik, Mud, Asplund. Glas till såsen, privat. Vattenkaraff, Carina Seth Anderson/Garbo interior. Bestick, Zara home och Artilleriet.