Shrub – vinägerdrinken alla pratar om just nu

Släck törsten med senaste trenddrycken shrub – den hyllas av både kockar och hälsofantaster!

Annons

Att dricka en skvätt vinäger sägs vara bra för hälsa och vikt, en gammal huskur som blivit het igen. Nu har de syrliga dropparna börjat användas i drinkform, där det fördiga resultatet shrub kan ersätta både vin och öl som måltidsdryck – dessutom helt alkoholfritt.

Shrub baseras på en kraftigt koncentrerad bär- eller fruktjuice, som tack vare vinägern vinner både i hållbarhet och smakupplevelse. Eftersom vinägern har antibakteriella egenskaper behöver bären inte vara perfekta. Övermogna och kantstötta bär, som annars inte passar till saft eller sylt, är perfekta.

Så gör du din egen shrub

Du behöver bär eller frukt, vinäger och socker. Allt i valfri mängd, eftersom bär och frukt varierar i sötma. Nedan ser du en föreslagen mängd – men söta efter ditt eget behov.

5 dl sköljda bär eller hackad frukt

5 dl vinäger

3,5-5 dl socker (beroende på typ av vinäger och frukt)

Gör så här:

1. Sterilisera en glasburk med lufttätt lock genom att diska den noga och sänka ner den i kokhett vatten. Ställ åt sidan och låt den svalna.

Annons

2. Skölj och (om det behövs) hacka frukt/bärblandningen. Lägg den sedan i den rengjorda glasburken.

3. Hetta upp vinägern i en kastrull (den får inte koka) och häll den över frukten. Låt inte frukt- och vinägerblandningen nå ända upp till locket, det bör vara en halv centimeter luft kvar. Förslut noga och låt svalna.

4. När burken är kall låter du den dra i kylskåp minst 2 dygn, gärna längre. Ju längre den får stå desto intensivare smak får den, en vecka eller mer ger en ordentlig smak!

5. Låt det färdiga resultatet rinna genom ett kaffefilter. Gör om proceduren tills vätskan är helt klar. Obs! släng inte frukten, den är fantastiskt att använda som chutney!

6. Blanda sedan socker och din smaksatta vinäger i en kastrull och koka upp. Rör hela tiden så att sockret löser sig – akta så det inte bränns vid! Ta bort kastrullen från värmen när sockret är upplöst.

7. Häll upp din färdiga shrubsirap i en väl rengjord glasburk med tättslutande lock. Förvara i kylskåp, där din shrub kan hålla upp till sex månader!

Vi servering:

Späd din shrub som saft, blanda med vanligt vatten och du har en läskande måltidsdryck med många av vinets egenskaper. Eller blanda med kolsyrat vatten, is och frukt för en fantastisk sommardrink.

Psst! Balsamvinäger med körsbär och jordgubbar ger en fantastisk shrub med otroligt vacker färg!

Läs även:
Så odlar du egna tomater – här är expertens bästa tips
Laga mat utomhus – 7 smarta lösningar för uteköket
Inspiration: 7 sätt att inreda med en hängmatta eller hammock

Publicerat 11 juli 2016
Annons