Restaurang Frantzén är den enda svenska reastaurangen med tre stjärnor i Guide Michelin.

Svenska restaurangerna med Michelin-stjärnor

Nyligen delade Guide Michelin ut årets stjärnor – och det är flera svenska krogar som nu kan stoltsera med utmärkelsen.
Bland annat har stjärnkocken Tommyt Myllymäkis restaurang Aira förärats med en Michelinstjärna.
»Teamet är värt det. Jag är inte en inspektör, men jag tycker att den här restaurangen är rätt så bra. Vi är jätteglada«, säger han till Aftonbladet.

Annons
3daysofdesign dag 1 – Cecilia von Mentzers tre trendspaningar
3daysofdesign dag 1 – Cecilia von Mentzers  tre trendspaningar
1:04

Varje år delar Guide Michelin ut stjärnor till de krogar och restauranger runt om i Europa och i världen som de tycker håller högst klass – och vid årets utdelning var det flera svenska restauranger som uppmärksammades.

Fyra krogar lyckades få sin första Michelinstjärna i år: Aira, Äng, Hotell Borgholm och Project. Restaurangen Aira är stjärnkocken Tommy Myllymäkis ambitiösa satsning på Djurgården, som öppnade mitt under brinnande pandemi förra våren. Trots det speciella världsläget har restaurangen nu alltså prisats.

»Teamet är värt det. Jag är inte en inspektör, men jag tycker att den här restaurangen är rätt så bra. Vi är jätteglada«, säger han till Aftonbladet om utmärkelsen.

Restaurangen Äng, som också fått sin första stjärna, ligger utanför Varberg. De uppmärksammas också för sitt hållbarhetsarbete, och får en Michelin Green Star.

Annons

»Priset betyder mycket för oss då vi fokuserat på hållbar gastronomi sedan vi öppnade och det här är enda vägen framåt för branschen, så tack så mycket«, säger kocken Filip Gemzell, som driver restaurangen.

Bara Frantzén som har tre stjärnor

Hotell Borgholm på Öland och Project i Göteborg får också varsin stjärna. I år var det dock ingen svensk restaurang som lyckades få två eller tre Michelinstjärnor. Krögaren Björn Frantzén behåller dock sina tre stjärnor för sin restaurang Frantzén, som är den enda trestjärniga krogen i hela Sverige.

»För oss kockar och gästerna så är tre stjärnor det ultimata priset, men det är 365 dagars hårt arbete och det ska vi tillbaka till imorgon efter detta. Men det känns otroligt, jag är så glad för teamet och deras hårda arbete«, säger Björn Frantzén under Michelin-utdelningen på måndagen.

Här är de svenska restaurangerna som har Michelinstjärnor

Tre stjärnor:

Frantzén, Stockholm

Två stjärnor:

Vollmers, Malmö

Aloë, Stockholm

Gastrologik, Stockholm

Oaxen Krog, Stockholm

En stjärna:

Hotell Borgholm, Borgholm

28+, Göteborg

Bhoga, Göteborg

Koka, Göteborg

Project, Göteborg

SK Mat & Människor, Göteborg

Agrikultur, Stockholm

Aira, Stockholm

Ekstedt, Stockholm

Etoile, Stockholm

Operakällaren, Stockholm

Sushi Sho, Stockholm

Äng, Ästad Vingård, Tvååker

PM & Vänner, Växjö

Publicerat 16 september 2021
Annons