Inför årets julbak har miljöprofilen Clara Lindström från bloggen UnderbaraClara tagit fram ett recept på extra saftiga Mjölvänliga Lussebullar. Genom att byta ut en del av vetemjölet i degen mot Kungsörnens Vänligare Rågsikt – vars rågfibrer hjälper till att binda vätska i degen – blir lussebullarna nämligen både extra saftiga och lite vänligare mot miljön.

– Lussekatter är underbara, men det är inte helt lätt att

få dem så där härligt saftiga. Att använda lite rågsikt i

degen är mitt bästa knep för att göra lussebullarna ännu

mjukare, saftigare och godare, säger Clara Lindström.

UnderbaraClaras mjölvänliga lussekatter

Du behöver: (för ca 50 bullar)

1 gram saffran (2 pkt)

200 gram smör

5 dl mjölk

50 g jäst för söta degar

2 dl strösocker

1 ägg

1 tsk salt

1,5 dl Kungsörnen Vänligare Rågsikt

14,5 dl Kungsörnen Vänligare Vetemjöl

1 ägg till pensling

russin

Gör så här:

1. Mortla saffran med en tesked strösocker.

2. Smält smör i en kastrull och tillsätt saffran.

3. Häll mjölk i kastrullen. Låt degvätskan svalna till den är fingerljummen (37grader)

4. Smula jästen i en bunke och häll degvätskan över. Rör tills klumparna löst upp sig

.

5. Blanda i socker, ägg och salt.

6. Tillsätt mjölet men spara någon deciliter till utbakning.

7. Arbeta degen för hand i 10 minuter eller 5 minuter i maskin. Degen ska släppa från

kanterna men gärna vara lite lös.

8. Täck över bunken och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.

9. Knåda degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 45 delar och baka ut till lussekatter.

10. Tryck fast russinen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 40 minuter.

11. Pensla med ägg och grädda på 200 grader i ca 7 minuter. Låt svalna på galler under

bakduk.

Läs även: Roséglöggen är här – så gör du det enkla receptet

Gör perfekta pepparkakor – från grunden!

Gör perfekta pepparkakor – från grunden!

Artikeln har ursprungligen publicerats på vår systersajt Elle Mat&Vin.

Läs mer: Så gör du vinterns godaste drink: Glöggsangria